Sil, Petra en Maureen wagen hun kans op het Eurosong-podium

De laatste vijftien kandidaten voor "Eurosong 2014", de preselectie voor de Belgische inzending voor het Songfestival, zijn bekendgemaakt. Volgende zondag tonen zij wat zij in hun mars hebben. Vorige zondag waagden de eerste vijftien kandidaten hun kans.
© VRT

In augustus vorig jaar lanceerde Eén een open oproep: iedereen kon zich kandidaat stellen om deel te nemen aan de preselecties voor het Eurovisiesongfestival. Dertig kandidaten werden uitgenodigd voor de castings in het Sportpaleis in Antwerpen.

De laatste 15 kandidaten komen zondag aan de beurt. Zij strijden voor een plaats in de halve finale. Ze zingen elk een nummer uit de rijke Songfestivalgeschiedenis.

Op 16 maart weten we wie ons land zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kopenhagen. Welk nummer de winnaar in Kopenhagen zal brengen, is nog niet bekend. Er is ook een oproep gelanceerd voor songschrijvers om originele nummers in te sturen.

Soulbrothers

Wim (1974, Halle), Charel (1969, Overijse) en Vincent (1963, Gentbrugge) vormen samen de unieke live partyband Soulbrothers. Hun repertoire bevat alles behalve soul: dancehits, reggae, zwoele latino, Vlaamse klassiekers en popclassics. Het zijn drie geweldige zangers en muzikanten die altijd met de nodige humor hun publiek mee op sleeptouw nemen.

Zij zingen "Puppet on a string" van Sandie Shaw uit 1967.

Mr Jones

Jonas Cole (1984, Gent) studeerde jazz- en popzang aan het Conservatorium in Gent. Hij maakte zijn opleiding af aan het gerenommeerde Complete Vocal Institute in Kopenhagen, de school waar ook de winnares van Songfestival 2013, Emmelie de Forest, lessen volgde. Jonas deed in 2011 mee aan Idool. Hij haalde er uiteindelijk een negende plaats.

Hij zingt "Standing Still" van Roman Lob uit 2012.

Sil

Silvy De Bie (1981, Nijlen) begon haar carrière op amper negenjarige leeftijd als Silvy Melody. Na enkele andere projecten stond ze weer helemaal aan de top met het danceproject en de hitformatie Sylver. Na zeer succesvolle jaren kondigde ze in 2013 aan dat ze uit de groep stapte om zich meer te kunnen toeleggen op haar solocarrière.

Zij zingt "Where are you?" van Imaani uit 1998.

Aelia

Veronica (1977, Sint-Pieters-Leeuw) en Soetkin (1977, Beveren-Waas) dragen een behoorlijk Eurosongverleden met zich mee. Zo behaalde Veronica als zangeres van Urban Trad een onverhoopte tweede plaats op het Eurovisiesongfestival in Letland in 2003 met het nummer "Sanomi". Aanvankelijk zou ook Soetkin naar Riga meereizen, maar door beschuldigingen wegens vermeende extreemrechtse sympathieën mocht ze uiteindelijk niet mee. Deze beschuldigingen bleken achteraf onjuist.

Zij zingt "Poupée de cire, poupée de son" van France Gall uit 1965.

Tisha Cyrus

Ondanks haar jonge leeftijd weet Tisha Cyrus (haar echte naam/1995, Herentals) perfect wat ze wil. Dankzij enkele Youtube- en facebookfilmpjes werd ze opgemerkt door een producer die omvergeblazen werd door haar talent. Ze wordt ondertussen omringd door een professioneel team en ze smeedt internationale plannen. 2014 zou wel eens haar jaar kunnen worden.

Zij zingt "Dûm tek tek" van Hadise uit 2009.

Petra

Eurosonghabitué Petra (1972, Ursel) is ook dit jaar weer van de partij. Na eerdere pogingen in 1993, 1999 en 2006 is de zangeres vastbesloten zich te plaatsen voor het Eurovisiesongfestival. Bovendien viert ze dit jaar een kwarteeuw carrière. In dit jubileumjaar moet een plaats op het grote podium in Kopenhagen de kers op de taart worden. Vierde keer, goede keer?

Zij zingt "All kinds of everything" van Dana uit 1970.

Bandits

De vier Bandits zijn met voorsprong de jongste kandidaten in het deelnemersveld. In tegenstelling tot wat hun leeftijd doet vermoeden, beschikt het viertal over tonnen ervaring. Ze deden allemaal – in een andere samenstelling – mee aan Junior Eurosong, namen intussen al een cd op, en brachten verschillende singles uit. Intussen heeft Bandits ook een serieuze live-reputatie opgebouwd tijdens optredens in onder meer de Lotto Arena en op Marktrock.

Zij zingen "Geef het op" van Clouseau uit 1991.

Axeela

Ondanks haar jonge leeftijd heeft Axeela (1993, Heppen) al heel wat ervaring. In 2006 deed ze onder de naam Lizz@xy mee aan "Eurosong for kids". Amper twee jaar later mocht Axeela het voorprogramma van Natalia verzorgen in het Sportpaleis, Vorst Nationaal en de Ethias Arena. In 2012 was ze te zien in "The voice", waar ze het tot in de liveshows schopte.

Zij zingt "Believe" van Dima Bilan uit 2008.

Manuel Palomo

Manuel (1988, Brugge) is half Chileen, half Belg en geboren in Parijs. Vlaanderen leerde hem kennen als een van de finalisten tijdens "Idool 2011". Hij speelt onder meer sax en piano. Samen met het Adya-orkest bracht hij eind 2013 met veel succes zijn eerste album uit, met romantische semi-klassieke melodieën in drie talen. Het album kampeert al enkele weken in de top 3 van de albumcharts.

Hij zingt "Eres tu" van Mocedades uit 1973.

Yass

Op achttienjarige leeftijd trok Yass (1981, Genk) zonder geld van geboortestad Nîmes naar Parijs om zijn muzikale droom na te jagen. Hij leefde een tijdje op straat terwijl hij audities deed maar kon uiteindelijk bij Club Med aan de slag als choreograaf. Op de Dominicaanse Republiek leerde hij zijn Vlaamse vriendin kennen die hem later ook inschreef voor "The voice". Ondertussen is zijn eerste single al een feit.

Hij zingt "L'Oiseau et l'enfant van Marie Myriam uit 1977.

Maureen

Maureen (1987, Hoegaarden) eindigde in 2011 knap vierde in de talentenjacht Idool. Ondertussen bracht ze drie singles uit en zong ze de begingeneriek van de VTM-soap "Familie" in. Maureen is ook te zien op Ketnet, en zingt bij De Ketnetband.

Zij zingt "Ding-a-dong" van Teach-in uit 1975.

Bastien

Bastien (1985, Zottegem) nam in 2009 deel aan de zangwedstrijd Zo is er maar één, maar hij overleefde de eerste ronde niet. Sindsdien spitst Bastien zich toe op zijn project Bastien and the Symphonic Ladies. Samen met zijn ladies brengt hij een combinatie van eigen werk en een naar eigen zeggen symfonische striptease van de mooiste liedjes aller tijden. Bastien is manager van The Fuckuleles die te zien waren in de eerste casting.

Hij zingt "Fly on the wings of love" van The Olson Brothers uit 2000.

Andrei Lugovski

Andrei Lugovski (1983, Oostende) is een Wit-Russisch-Belgische zanger en heeft een krachtige tenorstem. In 1999 verhuisde hij van Minsk naar Oostende. Hij nam aan verschillende wedstrijden deel maar brak pas door na zijn derde plaats in "Idool 2007". Sindsdien bracht hij met succes drie albums uit en trad op met onder andere Will Tura en Richard Clayderman.

Hij zingt "In a moment like this" van Chanee & n'evergreen uit 2010.

Dina Rodrigues

Op haar negentiende verliet Dina (1981, Roeselare) haar geboorteland Portugal om zich samen met haar ouders in België te vestigen. Ze volgde dans- en zangcursussen en timmert intussen volop aan een artiestencarrière. Dina was al te bewonderen in Het Witte Paard in Blankenberge en verzorgde het voorprogramma van Jo Vally, Will Tura en Jacky Lafon.

Zij zingt "Ne partez pas sans moi" van Céline Dion uit 1988.

Day One

Day One is een collectief van vier muzikanten die voorlopig anoniem willen blijven. Zij staan garant voor een nieuwe frisse drum & bass-stijl. Het viertal verschuilt zich achter maskers omdat ze uit andere projecten en richtingen komen en graag met een neutrale blik beoordeeld worden.
Eurosong 2014

Zij zingen "Satellite" van Lena uit 2010.