Stapje dichter bij Europees actieplan tegen homofobie

Vandaag heeft het Europees Parlement beslist dat er een Europees actieplan tegen homofobie moet komen. De plenaire zitting van het parlement heeft het zogenoemde Lunacek-verslag aangenomen dat de krijtlijnen voor zo’n actieplan uitstippelt. De bal ligt nu in het kamp van de Europese Commissie.
AP2013

De Europese Unie strijdt momenteel al volop tegen discriminatie op basis van geslacht, fysieke beperkingen en etnische afkomst. Nu het Lunacek-verslag heelhuids door het Europees Parlement is geraakt, wordt die strijd mogelijk uitgebreid met discriminatie tegen holebi’s en transgenders. Het verslag is vandaag goedgekeurd in de plenaire zitting van het Parlement.

Conservatieve en extreem-religieuze groeperingen zagen dat laatste liever niet gebeuren. Sinds het verslag in de bevoegde commissie is goedgekeurd, hebben ze alles in het werk gesteld om het te boycotten. Een petitie die EU-parlementsleden opriep om het verslag weg te stemmen, haalde in enkele weken tijd ruim 200.000 handtekeningen. "We hebben zonder overdrijven duizenden e-mails ontvangen van ultraconservatieve lobbygroepen", zegt Guy Verhofstadt (Open VLD) liberaal fractievoorzitter in het Europees Parlement.

De druk van de conservatieve lobby kon niet voorkomen dat het verslag is goedgekeurd door het Europees Parlement met 394 stemmen voor, 176 tegen en 72 onthoudingen. Er zijn evenwel enkele amendementen toegevoegd aan het rapport die ervoor zorgen dat het niet-bindend is en dat dit soort zaken altijd de competentie van de lidstaten blijven. Verhofstadt hekelt dan ook het gebrek aan Europese daadkracht tegen homogeweld.

Bij andere EU-parlementairen is er meer vreugde over de goedkeuring van het rapport. "Hoera. Europees Parlement keurt tekst goed tegen homofobie en discriminatie op basis van seksuele geaardheid", twittert EU-parlementslid Bart Staes (Groen) in een eerste reactie. "Conservatieve lobby wandelen gestuurd. Een belangrijke stap voor gelijke rechten in de EU", twittert zijn collega Kathleen Van Brempt (SP.A).

Wat volgt?

Nu het Lunacek-verslag is aangenomen, belandt het op het bord van de Europese Commissie. Die moet dan het wetgevende initiatief nemen. Het verslag is dus nog geen “wetsontwerp”, maar geeft wel aan bij de Commissie dat het Parlement wil dat er werk van gemaakt wordt. Als de Commissie dan met een voorstel op de proppen komt, moet het nog goedgekeurd worden door het Parlement.

De Europese Commissie is overigens niet verplicht om iets met het rapport te doen. Ze kunnen het nog steeds naast zich neerleggen. Het is dus met andere woorden nog niet zeker of er effectief een Europees actieplan tegen homofobie komt.

Het Lunacek-verslag is er gekomen op initiatief van het Oostenrijkse groene EU-parlementslid Ulrike Lunacek (foto). Hier vindt u het volledige verslag.

AP2009

Meest gelezen