Vakbonden "compleet verrast" door sluiting Home Market

De vakbonden bij de decoratieketen Home Market hebben de aangekondigde sluiting van de Belgische filialen naar eigen zeggen niet zien aankomen. “Vorig jaar werd het winkelconcept nog aangepast. Maar men heeft de kans niet gekregen om het te doen aanslaan", luidt het bij de christelijke vakbond. In de 41 getroffen Belgische winkels werken 233 mensen.

Volgens Philip Joosten van de LBC is het bericht van de sluiting bij het personeel aangekomen als een donderslag bij heldere hemel. "Ik heb vandaag heel wat geëmotioneerde gezichten gezien", aldus Joosten.

Hij wou zich niet uitspreken over de financiële situatie van het bedrijf maar wijst er wel op dat Home Market vorig jaar nog een nieuw winkelconcept introduceerde. "Men zette daarbij in op advies, maar men heeft de kans niet gekregen om dit nieuwe concept te laten aanslaan".

Volgens de vakbonden is er tussen 2007 en 2013 naar verluidt nog 105 miljoen euro geïnvesteerd in de keten, maar dit kon niet verhinderen dat de omzet verder afnam.

Home Market, een tak van de Franse winkelketen Saint-Maclou is actief in ons land sinds 1976. De 41 filialen zijn verspreid over heel het land. De Belgische hoofdzetel bevindt zich in Lessen in Henegouwen.

Het nieuws van de sluiting werd bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. De eerste fase van de procedure-Renault is meteen daarna opgestart. De bonden laten nog niet in hun kaarten kijken over de strategie.

Maar volgens Jan De Weghe van de socialistische vakbond heeft de directie de wens geuit om de zaken niet te laten aanslepen. Volgende week dinsdag is een eerste overleg tussen vakbonden en directie gepland, gevolgd door een ontmoeting op 18 en op 25 februari.