VS-ambassadeur in Moskou gaat opstappen

Michael McFaul, de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, gaat ontslag nemen. Hij stapt op na de Olympische Winterspelen in Sotsji.
AP2013

Michael McFaul was twee jaar lang VS-ambassadeur in Moskou. Hij wordt beschouwd als de architect van het beleid van president Barack Obama om de relaties met Rusland te verbeteren na een erg woelige periode.

McFaul was de man achter een aantal successen in de diplomatie tussen Amerika en Rusland zoals het nieuwe verdrag over strategische wapens en samenwerking tussen Rusland en de NAVO-vredesmissie in Afghanistan. Daardoor kon de NAVO het Russische territorium en luchtruim gebruiken voor de bevoorrading van de troepen. 

Toch is de missie van McFaul niet helemaal een succes. Het stijgende anti-Amerikanisme in Rusland tijdens de nieuwe ambtsperiode van de Russische president Vladimir Poetin zit daar voor veel tussen. 

McFaul neemt na de Winterspelen van Sotsji ontslag. Hij keert dan terug naar Californië, waar hij professor is aan de Universiteit van Stanford nabij San Francisco. Zijn vrouw en twee kinderen zijn eerder al teruggekeerd naar San Francisco.