Zaak psychiatrische patiënt Frank voor Hof van Beroep

Frank, de psychiatrische patiënt die al 30 jaar als geïnterneerde in de gevangenis zit, had een kort geding aangespannen tegen minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). De man eist dat hij wordt overgeplaatst naar een gespecialiseerde instelling voor daders van seksuele misdrijven in Nederland, of dat hij de kans krijgt om euthanasie te laten uitvoeren.

Frank is al bijna 30 jaar geïnterneerd na seksuele misdrijven en heeft al die tijd in de gevangenis verbleven, waar hij niet de aangepaste behandeling krijgt. Drie jaar geleden vroeg de man om euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden, maar de Federale Commissie Euthanasie wil pas op die vraag ingaan als alle therapeutische mogelijkheden uitgeput zijn. Nederland beschikt over een instelling voor geïnterneerden waar hij wel aangepaste hulp zou kunnen krijgen.

De man dagvaardde daarop de minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) in kort geding en vroeg om naar een Nederlandse instelling te worden overgebracht of de kans zou krijgen om euthanasie te laten uitvoeren. In een tussenvonnis vroeg de kortgedingrechter bijkomende stukken op maar de minister ging tegen dat tussenvonnis in beroep.

De advocaat van Frank, meester Jos Vander Velpen, betwistte de ontvankelijkheid van dat beroep maar kreeg daarin ongelijk van het Hof van Beroep. Datzelfde hof trok daarop het hele dossier naar zich toe en zal het kort geding nu behandelen op 12 mei.