"De N-VA staat wél resoluut voor lastenverlagingen"

N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts reageert verbaasd op de verklaring van CD&V-vicepremier Pieter De Crem dat hij geen ruimte ziet voor snelle lastenverlagingen. "De N-VA staat wél resoluut voor lastenverlagingen voor al wie werkt, spaart en onderneemt", zegt hij. Ook Open VLD en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) zijn het niet eens met De Crem.

Vicepremier De Crem vindt dat er de komende tijd geen extra loonlastenverlaging kan komen. Eerst moet de economie groeien, zegt hij. "Wij zijn verrast door de plotse nieuwe inzichten van CDV", reageert N-VA-ondervoorzitter Weyts. "Geen grondwetsherziening, geen lastenverlaging. Blijkbaar wil CD&V dus helemaal niets veranderen in dit land. Wij wel", luidt het in een persmededeling.

"Is dat ook de boodschap die Kris Peeters brengt aan de bedrijven die hij in een ijltempo bezoekt? Dat er met CD&V geen lastenverlagingen zullen komen?", vraagt het N-VA-Kamerlid zich af. Hij wijst er ook op dat het Kris Peeters zelf was die verkondigde dat er dringend lastenverlagingen moesten komen. "De N-VA staat wél resoluut voor lastenverlagingen voor al wie werkt, spaart en onderneemt."

NSZ: "Ruimte creëren is nodig"

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is het eveneens oneens met De Crem. Volgens de ondernemersorganisatie is een substantiële loonlastenverlaging de komende jaren, bovenop de reeds aangekondigde lastenverlagingen in 2015, 2017 en 2019, absoluut nodig. "De kmo's in ons land smeken om lagere loonkosten die een noodzaak zijn om verder te overleven", zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws in een persbericht.

Het NSZ wordt bijgevallen door Philippe De Backer (Open VLD, kleine foto). "Ik denk dat onze economie zo'n loonlastenverlaging wel kan gebruiken", zegt hij in "De ochtend". "Het is noodzakelijk dat er zowel op het federale als op het Vlaamse niveau ruimte komt daarvoor." De liberaal benadrukt wel dat we de afspraken over onze begroting met Europa niet uit het oog mogen verliezen.

"Het klopt dat deze regering al enkele stappen heeft ondernomen, maar dat is een eerste aanzet. We moeten op dit elan zeker voortgaan", zegt hij. "We moeten nadenken over een grote fiscale hervorming om de loonlasten substantieel te verlagen."

lees ook