"MER-rapport Oosterweel is klaar en wordt morgen ingediend"

Het milieueffectenrapport voor de Antwerpse Oosterweelverbinding wordt morgen ingediend bij de MER-cel. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) geantwoord op een vraag van Bart Tommelein (Open VLD). Nu het MER klaar is, is de verwachting dat de Vlaamse regering op vrij korte termijn de knoop over het tracé zal doorhakken.

Eerder op de dag had Antea Group, het studiebureau dat het plan-MER over de milieueffecten van de Oosterweelverbinding begeleidt, aan het persagentschap Belga laten verstaan dat het zo goed als klaar is met zijn werk. "We ronden ons werk deze week nog af", is te horen bij Antea.

In de plenaire zitting van het Vlaams Parlement verduidelijkte minister Crevits dat het rapport zelfs morgen (donderdag, red.)  ingediend zal worden. Bedoeling is dat de MER-cel dan nagaat of het rapport "conform" is (of niet). En vandaar is het nog maar een kleine stap voor de Vlaamse regering de knoop over de tracékeuze kan doorhakken.

Ter herinnering: In november 2013 lag eindelijk de ontwerpversie van het plan-MER op tafel. In dat plan-MER werden vijf verschillende tracés voor het Antwerpse mobiliteitsdossier tegen het licht gehouden. Naast het Oosterweeltracé, het voorkeurstracé van de regering, ging het onder meer om het Meccanotracé, dat de voorkeur krijgt van enkele actiegroepen.

Het vuistdikke document vertrok daarop naar een hele reeks adviesorganen. Antea Group, het onafhankelijke bureau dat de plan-MER begeleidde, had de voorbije weken de handen vol met het verwerken van alle opmerkingen en adviezen. Dat was ook de reden waarom de oorspronkelijke deadline van eind januari verschoof naar begin februari.

Hoongelach voor Annick De Ridder

Dat werk is nu dus klaar. Het dossier wordt morgen ingediend bij de onafhankelijke MER-cel. Die cel moet in principe enkel nagaan of alle elementen correct onderzocht zijn en moet dan het dossier goedkeuren of "conform verklaren", of niet.

De MER-cel zelf doet geen uitspraken over welk alternatief moet gekozen worden. Dat is een knoop die de Vlaamse regering zelf moet doorhakken. "De beslissing wordt niet genomen door de MER-cel, niet door een studiebureau, maar door de Vlaamse regering. Daarvoor is trouwens geen aftoetsing bij Europa meer nodig", aldus minister Crevits.

Het debat in het Vlaams Parlement ontspoorde even bij een tussenkomst van Annick De Ridder. De Ridder, die in het verleden als Open VLD-politica vaak inhakte op de gebrekkige voortgang in het Oosterweeldossier, toont zich nu als N-VA-politica "zeer verheugd" over de nieuwe stappen. De Antwerpse kreeg daarop het halve parlement over zich heen. Vooral vanuit de Open VLD-fractie klonk er fel hoongelach.