"Schaliegas kan tussentijdse oplossing bieden"

Terwijl geologen bij ons een onderzoek naar schaliegas op poten proberen te zetten, is de productie in onder andere de VS en China nu al een groot succes. Volgens geoloog Rudy Swennen van de KU Leuven dreigt daardoor de zoektocht naar hernieuwbare energie door de regeringen uitgesteld te worden. Swennen pleit wel voor het gebruik van schaliegas als tussentijdse oplossing.

Geoloog Rudy Swennen (KUL) zegt in "Hautekiet" dat het succes van schaliegas ervoor zou kunnen zorgen dat regeringen de zoektocht naar hernieuwbare energiebronnen zullen uitstellen. Want waarom nog op korte termijn investeren in wind-, zonne- of andere energiebronnen als we opnieuw jaren voort kunnen dankzij schaliegas?

Volgens Swennen is zowel schaliegas als steenkoolgas wel de moeite waard om, enkel in tussentijd, als energiebron te gebruiken. "Ik hoop dan ook dat de politici in de toekomst zullen ingaan op de vraag om het hele proces van fracking, de techniek waarmee de gassen uit de bodem gehaald worden, eens van dichterbij te komen bekijken."

In het verleden kwam er namelijk al veel kritiek op het fracken, omdat die techniek lichte aardbevingen zou kunnen veroorzaken. Maar volgens Swinnen klopt dat niet. "De Europese gemeenschap liet al een analyse uitvoeren over de techniek en daar zouden geen problemen mee zijn. Fracken veroorzaakt inderdaad een lichte trilling, maar in principe is er geen gevaar voor grote aardbevingen, tenzij er geen rekening wordt gehouden met de geologische kennis van de ondergrond."

Herindustrialisering

In China werd de productie van schaliegas in 2013 verzesvoudigd en in de Verenigde Staten leidde de productie van schaliegas zelfs tot een heuse herindustrialisering. Bij ons proberen geologen een onderzoek op poten te zetten naar het natuurlijke gas. Maar volgens de geoloog zal de hoeveelheid schaliegas waarover wij beschikken, "onze economie nooit op z'n kop zetten".

Olieproducent Shell vroeg eerder al aan Swennen om een onderzoek te starten. "Uiteindelijk haakten ze af omdat de conventionele olie -en gasontginningen hen meer profijt opbrengen."