"Verkrachtingsslachtoffers draaien niet meer op voor gerechtskosten"

Dat stelt Stefaan Van Hecke, Groen-fractieleider, die het wetsvoorstel daaromtrent heeft ingediend. Het voorstel werd goedgekeurd in de Kamercommissie Justitie. In de wetgeving was er tot nu een lacune waardoor de slachtoffers voor de kosten moesten opdraaien als er niemand veroordeeld werd.

”De kosten voor bijkomende onderzoeksdaden, zoals DNA-onderzoek, lopen al snel hoog op", zegt van Hecke. "Bovenop het fysieke en psychische leed werden slachtoffers van verkrachting nog eens geconfronteerd met een peperdure rekening als er geen veroordeling is. Het groene wetsvoorstel schrapt deze onrechtvaardigheid", klinkt het.

Het voorstel van Van Hecke heeft de lacune dus opgevuld. "De rechter kan voortaan oordelen dat de Belgische Staat de kosten op zich moet nemen, zodat de kosten niet moeten worden betaald door het slachtoffer. Als er een veroordeling is, betaalt de dader nog steeds, daaraan wordt niks veranderd", zegt Van Hecke nog.