"Voorzorgen nemen tegen steenmarterschade kan"

De schade die steenmarters aan kleinvee, gebouwen of wagens veroorzaken, kan aangepakt worden met de juiste voorzorgsmaatregelen. Dat zegt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in een rapport over de populatie-ontwikkeling in Vlaanderen.

Eerder had de automobielorganisatie Touring bekendgemaakt dat in  5 jaar tijd het aantal meldingen van stukgebeten kabels door knaagdieren meer dan verdubbeld is. "De 1.440 gevallen van 2013 zijn goed voor een kostprijs van om en bij de 900.000 euro", aldus Touring.

Soms volstaat het volgens het INBO om de marters in gebouwen te verjagen via geurstoffen (deodorant) of lawaai (ultrasone geluiden), maar gewenning kan optreden. "De enige sluitende methode is de toegangen tot het gebouw dicht te maken, of de mogelijkheden om ergens op te klimmen te verhinderen", klinkt het.

Tegen schade aan kleinvee wordt geadviseerd om de marter de toegang tot de dieren te beletten door een degelijk nachthok, een gesloten ren of een fijnmazige draadafsluiting met bovenaan enkele elektriciteitsdraden. Ronde gaten moeten kleiner dan zes centimeter zijn, spleten kleiner dan vijf centimeter.

Schade aan auto's die 's nachts niet in een afgesloten garage staan, zoals het stukbijten van kabels, is technisch te voorkomen door een garagehouder. Er bestaan goede en merk-specifieke oplossingen om wagens "marterproof" te maken. Overigens zijn de motorblokken van nieuwe voertuigen voldoende afgesloten.

De territoriumdieren lokaal verdelgen heeft geen zin, blijkt uit onderzoek. "Het verwijderen van een territoriumhouder resulteert in het wegvallen van de sociale barrières die seksegenoten op afstand hielden."