Antwerpen wil inwoners zelf apps laten maken

Antwerpen neemt net als 181 andere Europese steden dit jaar deel aan de Mayors' Challenge voor innovatieve stedelijke projecten en doet dat met Antwerp Operating System (aOS), waarbij iedereen de mogelijkheid zou krijgen om zelf apps te ontwikkelen op basis van de digitale technologie en gegevens van de stad. Het prijzengeld van de prestigieuze wedstrijd zou gebruikt worden voor de opbouw en lancering van aOS.

De Mayors' Challenge is een concours van de Amerikaanse organisatie Bloomberg Philanthropies van Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York. Die wil Europese steden ertoe bewegen innovatieve projecten te bedenken die een antwoord kunnen bieden aan een of meerdere van de grote uitdagingen waar ze mee kampen. De stad met het beste idee krijgt een som van 5 miljoen euro om het project mee te realiseren. Vier andere steden krijgen nog eens 1 miljoen euro.

Antwerpen dingt dit jaar mee met aOS. De stad wil haar digitale technologie en data beschikbaar maken voor alle burgers, zodat die zelf toepassingen kunnen ontwikkelen. "Nergens ter wereld bestaat er zo'n stedelijk operating system en voor zover wij weten, staat geen enkele andere stad er zo ver mee", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Tot de vele mogelijkheden behoren volgens De Wever apps die zeggen hoeveel vrije parkeerplaatsen er in welke straat zijn, op basis van gegevens van parkeerautomaten en sms-parkeren, of die privaat opgewekte zonne-energie kunnen herverdelen. In april weet Antwerpen of het tot de 20 finalisten behoort die hun projecten mogen verfijnen, in oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.