Bonden Ford Genk vragen langere opzegtermijn

De vakbonden van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven gaan vanaf volgende week bij hun werkgever een langere opzegtermijn bepleiten. In hun cao staat namelijk dat eventuele wetswijzigingen ten voordele van de werknemer, door de werkgever betaald zullen worden en volgens de bonden is de invoering van het eenheidsstatuut zo'n wijziging. Ze kan tot zeven weken extra opzegtermijn betekenen, zeggen de bonden.

Toen de werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven aan het onderhandelen waren over hun cao, waren de besprekingen over het eenheidsstatuut nog volop aan de gang. Daarom lieten de werknemers een passage in de collectieve arbeidsovereenkomst opnemen, waarin staat dat wijzigingen ten voordele van de werknemers die zich tijdens de looptijd van de cao voordoen, betaald zullen worden door de werkgever.

In het KB dat later werd goedgekeurd over het eenheidsstatuut, staat echter dat de verlengde opzegtermijnen (en dus hogere ontslagvergoedingen) alleen gelden voor bedrijven die na 1 januari 2014 de sluiting hebben aangekondigd. Ford Genk heeft de sluiting van de fabriek aangekondigd op 24 oktober 2012 en de wet sluit de mensen van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven dus uit, hoewel ze in hun cao wel andere afspraken hebben gemaakt. Er heerst nu onduidelijkheid over welke afspraken voorrang hebben.

De bonden hebben vanaf volgende week een onderhoud met de werkgevers gevraagd om de standpunten te kennen en indien juridisch mogelijk, extra vergoedingen uit de brand te slepen.