Dove Japanse componist: "Iemand anders schreef mijn muziek"

Mamoru Samuragochi, een bekende dove Japanse componist, heeft toegegeven dat iemand anders al jaren voor hem zijn muziek schrijft. Dat melden verschillende media. "Het spijt Samuragochi heel erg dat hij zijn fans heeft bedrogen", zegt een van zijn advocaten.

Gedurende tien jaar werd alle muziek van de 50-jarige Samuragochi, inclusief zijn meest bekende stuk "Hiroshima symphony", door de andere componist geschreven. Het stuk "Sonatina for Violin", dat door kunstschaatser Daisuke Takahashi gebruikt wordt tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji, is eveneens niet van zijn hand.

"Het spijt Samuragochi heel erg dat hij zijn fans heeft bedrogen", zegt een van zijn advocaten. "Hij weet dat hij het niet kan maken om geen excuses aan te bieden voor wat hij heeft gedaan."

De componist heeft naar eigen zeggen in 1996 voor de eerste keer iemand anders ingehuurd om muziek te componeren. "Ik ben toen voor het eerst gevraagd om filmmuziek te maken", zegt hij. "Ik heb iemand gevraagd om mij te helpen omdat mijn gehoor steeds slechter werd." Samuragochi werd op zijn 35 volledig doof.