Duitsland verlengt mandaten troepen in Afghanistan en Mali

De al twaalf jaar lopende gevechtsoperatie van het Duitse leger in Afghanistan wordt een laatste keer met tien maanden verlengd. Er worden ook meer Duitse soldaten naar Mali gestuurd.

De regering nam vandaag een overeenkomstig voorstel aan. De Bondsdag (het Duitse parlement) moet de verlenging van het aflopende mandaat nog goedkeuren, maar zal dat zo goed als zeker doen.

Met de beëindiging van de internationale ISAF-missie eind dit jaar loopt ook de Duitse gevechtsoperatie in de Hindoekoesj af. Militairen van de Bundeswehr blijven wel voor advies en opleiding van de Afghaanse troepen in het land.

Het kabinet keurde ook het rapport over de vorderingen in Afghanistan goed. In het document luidt het dat de veiligheidssituatie in de Hindoekoesj in de meeste gebieden onder controle is. In de landelijke regio's in het oosten en het zuiden is de toestand echter overwegend tot zelfs helemaal niet onder controle.

Mali

Naast de verlenging van het mandaat voor Afghanistan worden ook meer Duitse troepen naar het West-Afrikaanse land Mali gestuurd. Als de Bondsdag ermee akkoord gaat, wordt de huidige troepenmacht uitgebreid van 180 naar 250 manschappen.

In Mali neemt de Bundeswehr sinds een jaar deel aan een EU-missie voor de opleiding van het Malinese leger, dat in het noorden van het land tegen moslimrebellen vecht. Bovendien zijn een 70-tal Duitse soldaten bij het luchttransport in Mali en buurland Senegal betrokken.