Eeuwenoude Tequesta-nederzetting blootgelegd in hartje Miami

In Miami, in de Amerikaanse staat Florida, heeft een team archeologen aan de monding van de Miami River de resten van een prehistorische nederzetting blootgelegd. De site wordt toegeschreven aan de Tequesta-indianen en zou dateren van 500 tot 600 voor Christus. De gevolgen van de vondst voor de voltooiing van het Metropolitan Miami Complex op diezelfde plek zijn nog niet duidelijk.

Gaten in cirkelvormige patronen en lineaire structuren in de kalkstenen ondergrond van wat vandaag Miami is. Die sporen heeft het team van archeoloog Bob Carr de voorbije maanden blootgelegd op een site in het hart van de Amerikaanse miljoenenstad. Het zijn stille getuigen van een aanzienlijke nederzetting die de Tequesta-indianen er meer dan 2.000 jaar geleden hebben opgericht. Ze leefden in de streek rond Miami tot de komst van de Europeanen. Tegen het midden van de 18e eeuw was de stam van de radar verdwenen.

Gecombineerd met de analyse van keramische resten, meent Carr te kunnen stellen dat de site dateert van 500 tot 600 voor Christus. "Aanvankelijk dachten we dat we een geïsoleerde structuur hadden gevonden", vertelt hij aan CNN. "De voorbije maanden zijn we evenwel gaan beseffen dat het om de resten van een heus gebouwencomplex gaat. Naar mijn mening is dit een van de best bewaarde prehistorische sites van de Noord-Amerikaanse oostkust."

Enig probleem: op de plaats van de site wordt al jaren aan het Metropolitan Miami Complex gebouwd. Dat is een gloednieuw stadsdeel met een prijskaartje van zo'n 600 miljoen dollar (444 miljoen euro). Twee van de drie geplande woon- en kantoortorens zijn al voltooid. De constructie van de rest dreigt nu in het gedrang te komen door de vondst.

Bij wijze van compromis heeft het bouwconsortium achter het Metropolitan Miami Complex aangeboden een deel van de sporen uit de kalksteen te zagen en op het aan te leggen Met Square aan het grote publiek te tonen, compleet met een reconstructie van een oorspronkelijk gebouw.

Dit plan moet eerst worden goedgekeurd door de Historic Preservation Board van Miami. Die komt op 14 februari bijeen. Nu al is in archeologische kringen luid protest te horen. Zo vreest Ryan Franklin van de Archaeological and Historical Conservancy dat de historische integriteit van de site verloren zal gaan als aan de bestaande situatie wordt geraakt, bijvoorbeeld door een deel van de kalksteen uit te zagen. "Als je een hoofdstuk uit een boek scheurt, verdwijnt de integriteit van het boek", meent hij. "Je houdt een stuk over, maar een deel van het verhaal is verloren."

In 1998 werd vlakbij al eens een prehistorische structuur ontdekt, de zogenoemde "Miami Circle". Ook toen betrof het een reeks gaten in de grond in een cirkelvormig patroon. Na een jarenlange juridische strijd en onder grote druk van de publieke opinie werden plannen voor een appartementsgebouw op die plek afgeblazen. Sinds 2002 staat de "Miami Circle" vermeld in het National Register of Historic Places.