Europees Parlement wil betere rechten vliegtuigpassagiers

Het Europees Parlement heeft een reeks maatregelen goedgekeurd die vliegtuigpassagiers meer rechten moeten geven, onder meer bij vertragingen. Voor elke vlucht van of naar een Europese luchthaven moet de luchtvaartmaatschappij zich aan striktere regels houden.
BELGA/VIDAL

De maatregelen hebben vooral betrekking op vertragingen. Volgens de nieuwe regeling krijgen passagiers dezelfde rechten bij vertragingen als bij een annulering van een vlucht. "Dat is een goede zaak, want de gevolgen van een langdurige vertraging zijn voor de passagier vaak identiek aan die van een annulering", zegt Europees Parlementslid Saïd El Khadraoui (SP.A).

Wat verandert er precies? Vanaf 2 uur vertraging bijvoorbeeld moeten de passagiers het vliegtuig kunnen verlaten. Bij meer dan 3 uur vertraging op een vlucht van minder dan 3.500 km (alle Europese vluchten dus) kan men ook een compensatie krijgen van 300 euro. Voor vluchten van minder dan 6.000 km kan men na een vertraging van 5 uur een compensatie van 400 euro krijgen, voor alle langeafstandsvluchten vanaf een vertraging van 7 uur een compensatie van 600 euro.

De luchtvaartmaatschappij wordt ook verplicht om ook bij vertragingen nog altijd maaltijden en drank aan te bieden en hotelaccomodatie te regelen tot maximaal 5 dagen.

De Europese Parlementsleden willen ook dat de luchtvaartmaatschappijen meer informatie verschaffen. "Ze moeten nu ook iemand aanwezig hebben op de luchthavens waar ze naartoe vliegen", zegt liberaal parlementslid Philippe De Backer. "Zo zullen passagiers ook veel beter geïnformeerd worden over de problemen en over de mogelijke oplossingen die hen te wachten staan."

20122012

"Facelift wetgeving was nodig"

"Een grondige facelift van de huidige wetgeving drong zich op wegens de vele achterpoortjes, de verschillende interpretaties die aan sommige bepalingen werden gegeven, en uitspraken van het Hof van Justitie", luidt het in een persbericht van El Khadraoui.

Het Hof van Justitie bepaalde onder meer dat een langdurige vertraging dezelfde gevolgen heeft als een annulering en dat er dus ook een compensatie moet worden betaald.

De maatregelen van het parlement zijn in een verordening gegoten, zoals dat heet. Ze zijn dus nog niet definitief. Daarvoor moet er eerst onderhandeld worden tussen het parlement enerzijds en de lidstaten anderzijds.