Flipflops om naar te kijken

In de Keniaanse hoofdstad Nairobi hebben ze een oplossing gevonden voor de grote hoeveelheid kapotte teenslippers en plastiekafval dat hun kustlijn vervuilt. Er werd een recyclagebedrijfje opgericht dat het afval mooi maakt om naar te kijken.

Zoals in vele warme landen is de flipflop ook in Kenia populair schoeisel. Maar eens de teenslippers het begeven, worden ze zowel door inwoners als door toeristen massaal op de stranden achtergelaten.

Het Keniaanse recyclagebedrijf Ocean Soul heeft een originele manier gevonden om al dat afval te verwerken: ze maken er kleurrijke kunstwerken van in de vorm van dieren die in Kenia voorkomen. Die worden ondertussen niet enkel meer ter plaatse verkocht, maar ook in een twintigtal landen wereldwijd.

Medeoprichtster Julie Church kwam op het idee toen ze zag dat al het afval ervoor zorgde dat schildpadden hun nesten niet meer konden bereiken. Tegelijk was ze ook getuige van hoe lokale kinderen speelden met al het afval.

Geïnspireerd door wat de kinderen allemaal met het afval deden, begon Church de moeders aan te moedigen om tegen betaling de kapotte flipflops te wassen en om te vormen tot kleurrijke kunstwerken in de vorm van dieren.

Wat als iets heel kleins begon, groeide snel uit tot een bekend project in Kenia. Ondertussen werken er 70 mensen voor Ocean Sole, dat nu per jaar zo'n 400.000 flipflops recycleert. Ze leveren de dieren aan verschillende zoos en musea wereldwijd.

Meest gelezen