Herkomst-bestemmingsonderzoek in Asse gaat van start

Op de invalswegen van Asse worden al enkele dagen op twaalf plaatsen ANPR-camera's (met nummerplaatherkenning) geplaatst voor het langverwachte herkomst-bestemmingsonderzoek. Vanaf vandaag tot en met 17 februari worden alle verkeersstromen in en door de gemeente in kaart gebracht.

De tellingen worden uitgevoerd door het Nederlandse bedrijf Dufec. De Vlaamse overheid beloofde dit onderzoek al in 2009, maar het dossier had heel wat voeten in de aarde.

De provincie Vlaams-Brabant, die deze gegevens nodig heeft voor het milieueffectenrapport voor de afbakening van het kleinstedelijk gebied Asse, liet in oktober vorig jaar zelf al gedurende een dag een eerste meting uitvoeren, om het dossier toch al wat te laten vooruitgaan. De camera's registreren telkens in twee richtingen, zodat er in totaal continu 24 verkeersstromen van en naar Asse worden geteld.

Het gaat om specifieke infraroodcamera's die niet bruikbaar zijn voor privégebruik of normale video-opnames. Er worden ook geen persoonlijke gegevens nagekeken of opgeslagen, alleen de voertuigbewegingen worden opgemeten. In de afbakening van het kleinstedelijk gebied Asse, een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP), werd ook het onderzoek naar elf mogelijke ringtracés opgenomen. De telling gebeurt vooral in functie daarvan.