ISIS veroorzaakt barsten in het Islamitische Front

De extremistische soennitische groep "Islamitische Staat in Irak en de Levant" (ISIS) heeft een bestand afgesloten met de rebellengroep Suqur al-Sham ("Valken van de Levant"). Suqur al-Sham maakt deel uit van het Islamitisch Front van moslimrebellen in Syrië, dat strijdt levert tegen het regime van president Bashar Al Assad.
In Noord-Syrië wordt hevig gevochten tussen ISIS en tal van rebellengroepen.

Het akkoord tussen ISIS en Suqur al-Sham werd gisteren ondertekend en is intussen gepubliceerd op het internet. Het bepaalt dat de gevechten tussen beide groepen met onmiddellijke ingang gestaakt worden. Elk meningsverschil moet vanaf nu worden voorgelegd aan een islamitisch tribunaal.

ISIS is de opvolger van "Al Qaeda in Irak" en is sinds midden 2011 ook betrokken bij de oorlog in buurland Syrië. De extremistische groepering heeft zo'n 5.000 leden, het merendeel Iraakse soennieten. ISIS wil een kalifaat vestigen in het hele Nabije Oosten. De voorbije weken wordt in het noorden van Syrië veel strijd geleverd tussen ISIS en tal van rebellengroepen, waaronder het zogenoemde Islamitische Front.

Suqur al-Sham maakte deel uit van dat zogenoemde Islamitische Front, met zo'n 45.000 strijders een van de belangrijkste verzetsgroepen in Syrië. Het front is een bonte verzameling van islamitische groeperingen en staat niet altijd op één lijn. Het levert niet alleen strijd tegen Assad, maar ook tegen wat het de buitenlandse inmenging van ISIS in Syrië noemt.

Het akkoord tussen ISIS en Suqur al-Sham is een eerste breuk in het Islamitische Front.