Jean-Marie Dedecker: "We trekken ons terug achter de IJzer"

Lijst Dedecker zal bij de komende verkiezingen alleen opkomen in West-Vlaanderen. Dat heeft partijvoorzitter Jean-Marie Dedecker gezegd in "Reyers laat".

Dedecker heeft een opiniepeiling laten uitvoeren om de overlevingskansen van zijn partij te kunnen inschatten. "In West-Vlaanderen komen we op 6,1% uit. Dat is een reële overlevingskans voor de partij", aldus Dedecker. "In Limburg is het veel minder. We komen daar zelfs onder de 1%."

Concreet wil de partij alles inzetten op West-Vlaanderen. Dat betekent ook dat alle parlementsleden verhuizen naar die provincie en dat ze allemaal op een West-Vlaamse lijst zullen terechtkomen, voor de Kamer of voor het Vlaams Parlement.

Alleen Limburger Lode Vereeck (foto links) verhuist niet mee. Hij heeft momenteel een zitje in het Vlaams Parlement. Het is ook zo dat West-Vlamingen de lijsten zullen trekken. Maar namen wil Dedecker nog niet noemen.

Een Europese lijst van Lijst Dedecker komt er niet. "De kiesdrempel voor Europa is 10%. Dat halen we niet en we steken daar geen centen in", legt Dedecker uit.

Welke lijst Dedecker zelf zal trekken, is nog niet duidelijk. "Dat is nog een vraagteken voor mij. Realistisch bekeken moet ik naar het Vlaams Parlement omdat de kiesdrempel daar 5% is. Ga ik naar de Kamer dan is het 6%."

"Mijn hart ligt in de Kamer", aldus Dedecker, die het Vlaams Parlement omschrijft als "een veredelde kleuterklas met aan het hoofd de kleuterleider." "Ik zal rationeel bekijken wat onze beste overlevingskans is", besluit de voorzitter van Lijst Dedecker.

 

Meest gelezen