Kwart meer beroep op vergoeding palliatieve thuisverzorging

Het aantal patiënten dat in ons land van de ziekteverzekering een forfaitaire vergoeding uitgekeerd krijgt voor palliatieve verzorging aan huis is in de periode van 2006 tot en met 2012 met 26,51 procent gestegen tot 15.937 patiënten. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS) op een schriftelijke vraag van senator Elke Sleurs (N-VA).

De forfaitaire vergoeding bedraagt 647,16 euro en dient als tegemoetkoming voor geneesmiddelen, verzorgingsmateriaal en hulpmiddelen. Het forfait geeft ook recht op volledige terugbetaling van zorg door een thuisverpleegkundige, huisbezoeken van een huisarts en kinebehandelingen. Na 30 dagen kan de tegemoetkoming nog een tweede keer worden aangevraagd.

In 2012 werden 22.638 forfaitaire vergoedingen uitgekeerd, een toename met 29,23 procent in vergelijking met 2006. In 2012 ging het in 70,4 procent van de gevallen om de eerste aanvraag.