Microsoft laat overheden programmacode inkijken

Softwarebedrijf Microsoft wil in de nasleep van het NSA-schandaal het vertrouwen van zijn klanten terugwinnen door regeringsvertegenwoordigers in Europa voor het eerst de broncode van zijn software te laten inkijken. De programmabouwstenen zullen te bezichtigen zijn in een nieuw centrum in Brussel. Microsoft wil zo bewijzen niet over achterdeurtjes te beschikken voor de geheime diensten.

Tot voor kort moesten overheidsklanten naar de VS reizen om de codes te bekijken, aldus Microsoft-manager Marianne Janik in een blogbericht. Het nieuwe centrum in Brussel is een volgende, logische stap in het langetermijnplan van Microsoft om transparanter te worden, klinkt het. De programmacode van de software is een van de best bewaarde geheimen van Microsoft.

Het NSA-schandaal heeft tot veel onzekerheid en bezorgdheid geleid rond de bescherming van de gegevens, vooral tegenover Amerikaanse software- en internetbedrijven. Bedrijven als Google of Microsoft doen dan ook hun best om het vertrouwen van hun klanten terug te winnen.