Nederland en niet de VS tapte 1,8 miljoen telefoontjes af

Niet de Amerikaanse, maar de Nederlandse veiligheidsdiensten hebben tussen eind 2012 en begin 2013 1,8 miljoen "metadata" aan satelliettelefonie en radioverkeer afgetapt. De Nederlandse Kamerleden noemden de spionage toen "onacceptabel" en eisten dat de Amerikanen alle gegevens zouden weggooien.
Ronald Plasterk

In een brief aan de Nederlandse Tweede Kamer laten de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) weten dat Nederland tussen eind 2012 en begin 2013 zelf 1,8 miljoen telefoontjes heeft onderschept en vervolgens heeft gedeeld met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Het massaal onderscheppen van Nederlandse telefoontjes kwam enkele maanden geleden aan het licht dankzij grafieken die de Duitse krant "Der Spiegel" had gepubliceerd. Ze waren gebaseerd op documenten die via klokkenluider Edward Snowden gelekt werden. Het aftappen van de telefoontjes werd toen toegeschreven aan de NSA, waarop de Nederlandse Kamerleden de spionage "onacceptabel" noemden en eisten dat de Amerikanen alle gegevens zouden weggooien.

Nu blijkt dat niet de Amerikaanse, maar wel de Nederlandse inlichtingendienst de telefoontjes heeft afgetapt. De berichten zijn onderschept door de Nationale Sigint Organisatie (NSO) en "verzameld in het kader van terrorismebestrijding en militaire operaties in het buitenland", aldus de ministers. "Het betreft dus data verzameld in het kader van de wettelijke taakuitoefening."

Een woordvoerder van Plasterk benadrukt wel dat het niet gaat om gesprekken of sms'jes tussen Nederlandse mobiele telefoons, maar wel over "niet-kabelgebonden" communicatie zoals gesprekken, berichten of mail via satelliettelefoons of radioverkeer.