Nieuwe variant van vogelgriep duikt op in China

In China is ongerustheid ontstaan over een nieuwe variant van vogelgriep waaraan al 1 vrouw is bezweken. Minstens 1 andere persoon is besmet. Het gaat om een niet eerder geïdentificeerd type van het influenza A virus dat de naam H10N8 heeft gekregen.
AP2013
(archieffoto)

In de stad Nanchang in China is recent een vrouw van 73 bezweken aan het H10N8 virus nadat ze een markt met pluimvee had bezocht. Het staat evenwel niet vast dat dit de oorzaak van de besmetting was. In de provincie Jiangxi is al zeker 1 andere persoon door het virus getroffen.

Wetenschappers tonen zich bezorgd over deze nieuwe variant van het influenza A virus. Volgens een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet mag het risico dat de ziekte pandemische proporties aanneemt, niet worden onderschat. Op dit moment wijst niks erop dat het virus van mens tot mens overdraagbaar is, maar volgens onderzoekers heeft deze variant wel bepaalde genetische eigenschappen ontwikkeld die dit mogelijk maken.

"We moeten altijd oppassen wanneer virussen overgaan van vogels of andere diersoorten op mensen", zegt dokter Jeremy Farrar, de directeur van de Wellcome Trust die medisch onderzoek financiert. "In zo'n gevallen is de kans dat we over immuniteit beschikken immers onwaarschijnlijk."

Nauwelijks enkele maanden geleden werd China opgeschrikt door het H7N9 griepvirus. Dat heeft zowat een kwart van het aantal geïnfecteerde personen gedood.