Nieuwste film van Hayao Miyazaki opent Anima

"The wind rises" van grootmeester van de anime Hayao Miyazaki opent over enkele weken de 33ste editie van Anima, het Brusselse festival van de animatiefilm. In totaal worden tijdens het festival zestien langspeelfilms vertoond, waarvan negen in internationale competitie en zeven buiten competitie. Dat bleek woensdag tijdens de voorstelling van het programma van het festival, dat van 28 februari tot 9 maart in het Flageygebouw in Elsene loopt.
AP2013

"The wind rises" ("Kaze tachinu") van Miyazaki verhaalt over de Japanse vliegtuigbouwer Jiro Horikoshi en speelt zich af in het woelige Japan van de jaren 20, tegen de achtergrond van de aardbeving van Kanto, de grote depressie, de tuberculose-epidemie en de Japanse deelname aan de Tweede Wereldoorlog.

En de prent is lang niet de enige Japanse speelfilm. Zo is er nog de "Blue exorcist" van Atsushi Takahashi, gebaseerd op een manga van Kazue Kato, en "Patema inverted" van Yasuhiro Yoshiura over een meisje dat in een vreemde wereld belandt waarin alles op zijn kop staat.

Het is ook uitkijken naar "Cheatin'" van Bill Plympton, over Jake en Ella die smoorverliefd worden op elkaar tot een intrigante roet in het eten gooit. Verder zitten er ook films bij uit minder voor de hand liggende landen zoals Italië, Brazilië en India.

Ruggengraat van het festival is de internationale kortfilmcompetitie. Dit jaar ontvingen de organisatoren meer dan 1.000 kortfilms waaruit het selectiecomité er 143 weerhield. Fans kunnen kiezen uit acht kortfilmprogramma's: vier van die programma's zijn gewijd aan producties van professionele animatiefilmers, twee programma's omvatten werk van studenten animatie en de twee laatste programma's zijn bedoeld voor het jonge publiek. Daarnaast zijn er ook drie kortfilmprogramma's die focussen op Belgische animatiefilms.

Het festival wordt op zondag 9 maart afgesloten met "Tante Hilda! " van Jacques-Rémy Girerd en Benôit Chieux.