Noord- en Zuid-Korea eens over familiereünie

Noord- en Zuid-Korea zijn het eens geworden over nieuwe herenigingen van familieleden die elkaar sinds de Koreaanse oorlog in de jaren 50 niet meer gezien hebben. Eind deze maand krijgen ze een kans om op familiebezoek te gaan.
AP2014

Sinds 2010 zijn er geen familieherenigingen meer geweest in Korea. In september vorig jaar zouden ook families herenigd worden, maar die werden afgezegd door Noord-Korea wegens "vijandigheden" van het zuiden. Begin vorige maand dan riep Zuid-Korea op om opnieuw rond de tafel te gaan zitten en met resultaat, want van 20 tot 25 februari vinden er reünies plaats aan de grens tussen beide landen.

Miljoenen Koreanen leven al decennialang gescheiden van elkaar. Na de Koreaanse oorlog van de jaren 50 is het land in tweeën gescheurd en sindsdien hebben de meesten elkaar niet meer gezien. Door vorige reünies hebben zo'n 22.000 families elkaar sindsdien wel al kort even teruggezien, maar dat was tot nog toe eenmalig. Niemand heeft een tweede kans gehad om zijn familie te ontmoeten.

Noord-Korea is al een tijdje zijn toon aan het milderen tegenover het zuiden. Wellicht probeert het regime in Pyongyang goodwill te creëren voor meer buitenlandse investeringen in het straatarme stalinistische land. De voorbije jaren is de retoriek tussen beide landen meermaals hoog opgelopen. Naar alle waarschijnlijkheid was dat het gevolg van de machtsovername van Kim Jong-un die ermee zijn macht wilde bevestigen.