Onderhandelingen over Panamakanaal zonder akkoord verbroken

De onderhandelingen over de meerkost van de uitbreidingswerken aan het Panamakanaal zijn verbroken bij gebrek aan een akkoord. Dat zegt het Spaanse bouwbedrijf Sacyr, dat aan het hoofd staat van het internationaal consortium GUPC dat de werken uitvoert.

Het consortium, waarvan ook de Belgische baggeraar Jan De Nul deel uitmaakt, zegt verder te zoeken naar een oplossing om het project af te ronden tegen 2015, "ondanks de beslissing van de beheerder van het Panamakanaal (ACP) om de onderhandelingen te verbreken".

Maar de beslissing om de gesprekken stop te zetten, brengen volgens de bedrijven wel "het project en tot 10.000 banen in onmiddellijk gevaar".

De heibel rond de uitbreidingswerken barstte eind vorig jaar los toen GUPC de autoriteiten die instaan voor het beheer van het kanaal beschuldigde zich niet aan de voorwaarden van het contract te houden.

In een reactie zegt Europees commissaris voor Industrie Antonio Tajani dat hij hoopt dat de partijen "hun standpunt in de komende dagen zullen herbekijken". Tajani volgt het dossier van dichtbij omdat de drie betrokken Europese bedrijven hem vroegen tussenbeide te komen. "Ik heb op 23 januari een vergadering georganiseerd en stond sindsdien in contact met de autoriteiten", zegt Tajani, die eraan toevoegt dat het aan de partijen is om tot een akkoord te komen.