P-Magazine krijgt gelijk in zaak-Jan De Nul

De klacht van het Belgische baggerbedrijf Jan De Nul tegen het magazine P-Magazine is gisteren ongegrond verklaard. Dat meldt het magazine op hun website. De Nul wou P-Magazine uit de winkelrekken halen omdat het bedrijf vermeld werd in een artikel over zandroof in de Filipijnen.

De rechtbank van Dendermonde had eerder een verspreidingsverbod opgelegd. P-Magazine haalde vervolgens het bewuste artikel van hun website, maar weigerde het magazine uit de winkelrekken te halen. Omdat uitgever Think Media Magazines ervan overtuigd was dat de persvrijheid verwaarloosd werd, werd onmiddellijk verzet aangetekend. P-Magazine krijgt nu gelijk.

"Dit is een overwinning voor de journalistiek en het recht op vrije meningsuiting", zegt hoofdredacteur Jeroen Denaeghel op de website van het magazine. "Jan De Nul heeft ons willen muilkorven, maar dat is niet gelukt. We hebben geen fouten gemaakt. Het artikel was ernstig en evenwichtig."

Eerder had ook de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) zich verbaasd en bezorgd geuit over de beslissing van de rechtbank.