Staking bij de Londense metro veroorzaakt chaos

Door de 48 urenstaking in de Londense metro, die gisteravond begonnen is, zitten miljoenen reizigers vandaag vast. De werknemers staken tegen een grote ontslaggolf die er zit aan te komen. Burgemeester Boris Johnson noemt de staking "totaal onterecht en overbodig".

In de Londense straten heerst grote chaos. 3 miljoen mensen die in de Britse hoofdstad dagelijks de metro nemen, zitten geblokkeerd. Volgens vakbondsleider Manuel Cortes ligt 70 procent van de dienstverlening stil. In de paar metrostations die toch open zijn, staan talrijke mensen in de rij om een plaatsje te bemachtigen.

De werknemers staken uit protest tegen het plan van burgemeester Boris Johnson om alle bemande kassa’s te sluiten en 750 banen te schrappen. De vakbond wil juist meer mensen inzetten om de veiligheid van het systeem te kunnen waarborgen.

Johnson had bij zijn verkiezing nochtans beloofd dat de loketten zouden blijven bestaan. Maar dat nuanceert hij nu: "Dat was zes jaar geleden, toen de iPhone nog niet was uitgevonden. Steeds minder mensen gebruiken de loketten door de technologische evoluties."

London Underground zegt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Er zal meer personeel ingezet worden op de perrons zelf en er zullen ook nachtelijke ritten ingelegd worden.

Als er geen akkoord uit de bus komt, gaan de werknemers ook volgende week twee dagen staken.

dapd2012