Telecombedrijf AT&T veroordeelt Russische antihomowetten

Het telecombedrijf AT&T, sponsor van het Amerikaanse Olympisch Comité, heeft via een blog laten weten dat het de Russische antihomowetten veroordeelt. In de aanloop naar de start van de Olympische Spelen zegt het bedrijf dat de wetten "nadelig zijn voor holebi's en transgenders" en "schadelijk voor een diverse samenleving".
AP2014

"We steunen holebi's en transgenders en veroordelen geweld tegen en discriminatie van holebi's en transgenders wereldwijd", meldt AT&T.

AT&T geeft hiermee gehoor aan een oproep van de Human Rights Campaign aan de sponsors van het Internationaal Olympisch Comité om op te komen voor de gelijkheid van holebi's en transgenders. AT&T is geen sponsor van het Internationaal Olympisch Comité, maar steunt de oproep wel.

Volgens Human Rights Campaign is AT&T het eerste grote Amerikaanse bedrijf dat de Russische antihomowetten openlijk veroordeelt. Human Rights Campaign noemt AT&T erg moedig. "Dit bedrijf toont op deze manier echt leiderschap. Wie holebirechten respecteert moet dat overal ter wereld doen, niet enkel in de VS." 

De wetten, die door de Russische president Vladimir Poetin ondertekend werden in juli, verbannen "pro-holebipropaganda" die toegankelijk zou kunnen zijn voor minderjarigen. Actievoerders zien in de maatregel een verbod op bijna elke publieke uiting van een positieve mening over rechten voor holebi's. In Rusland zelf is er wel een brede publieke steun voor de wetten.