Tenniskoningin Billie Jean King niet naar Sotsji

De Amerikaanse voormalige tennisster Billie Jean King gaat dan toch niet naar de Winterspelen van Sotsji. President Barack Obama had haar opgenomen in de Amerikaanse delegatie om zo de Russische antihomowetten aan te klagen - Billie Jean King is lesbisch - maar de ex-atlete moet afzeggen omdat haar moeder ernstig ziek is.
Invision2013

Billie Jean King was een van de eerste prominente sporters die zich outte als lesbienne. Ze zet zich ook al jaren in voor de gelijkberechting van homo's en lesbiennes.

Barack Obama nam haar daarom op in de officiële VS-delegatie op de openingsceremonie, nu vrijdag. De VS wilde op die manier de antiholebiwetten in Rusland aanklagen.

Maar Billie Jean King zal er uiteindelijk toch niet bij zijn. Haar moeder is ernstig ziek en de ex-atlete wil in de VS blijven om haar moeder bij te staan. "Het is voor mij belangrijk om in deze moeilijke periode bij mijn moeder en broer te kunnen zijn", laat ze weten. Ze zal de atleten in Sotsji wel blijven steunen.

"De president leeft mee met mevrouw King en haar familie in deze moeilijke periode", luidt het in een mededeling van het Witte Huis. IJshockeyspeelster Caitlin Cahow, zelf ook holebi, zal King nu vervangen op de openingsceremonie. Cahow was al in de delegatie opgenomen, maar zou aanvankelijk enkel aanwezig zijn bij de slotceremonie.