Twee op de drie Belgen ervaren stress op het werk

Zowat 64 procent van alle Belgische werknemers heeft last van stress op het werk. Dit is een stijging met 18 procent sinds 2010, zo blijkt uit een onderzoek van HR-bedrijf Securex. De stijging treft niet alleen werknemers, maar ook werkgevers, waarschuwt de organisatie.

Wanneer werknemers niet meer met stress kunnen omgaan, ontstaan fysieke en psychische gezondheidsklachten. Voorbeelden daarvan zijn hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid, concentratieverlies, neerslachtigheid en snel kwaad worden.

Die klachten zijn verantwoordelijk voor ruim een derde (37 procent) van de afwezigheidsdagen door ziekte en kosten de werkgever jaarlijks minstens 3.750 euro per werknemer. Stress leidt vooral tot langdurige afwezigheid. Werknemers met weinig klachten rapporteren gemiddeld 6 afwezigheidsdagen per jaar, terwijl hun meer gespannen collega's 20 dagen thuisblijven. Spanningsklachten houden werknemers dus ruim driemaal langer thuis.

Uit het onderzoek blijkt ook dat werknemers met een contract van onbepaalde duur meer spanningsklachten (28 procent) hebben dan hun collega's met een contract van bepaalde duur (19 procent).

Nog: lageropgeleiden ondervinden meer klachten door stress (31 procent) dan hogeropgeleiden (24 procent). Kaderleden hebben opmerkelijk minder spanningsklachten (17 procent). Opvallend is ook dat hoe langer iemand bij dezelfde organisatie werkt, hoe meer hij lijdt onder stress.

"De gevolgen van overmatige stress zijn duidelijk niet te onderschatten. Zowel voor werknemers als voor organisaties dringt een stressbeleid zich op", besluit Securex. De organisatie voerde het onderzoek uit op basis van een bevraging van een representatieve steekproef van 1.318 respondenten.