Vastgoedmakelaars aanvaarden nog steeds cash geld

Veel vastgoedmakelaars aanvaarden nog altijd vaak een gedeeltelijke betaling in cash geld. Dat blijkt uit een undercoverreportage van het Eén-programma "Volt". Nochtans mag er sinds Nieuwjaar bij vastgoedtransacties niet meer contant betaald worden.

Sinds 1 januari van dit jaar zijn de regels over contante betalingen verstrengd om witwaspraktijken tegen te gaan. Betalingen hoger dan 3.000 euro mogen niet meer in cash gebeuren. In de immobiliënsector zijn cashbetalingen helemaal verboden.

"Volt" klopte aan bij een reeks vastgoedmakelaars en kwam tot de vaststelling dat gedeeltelijk met cash geld betalen wel degelijk nog kan. 8 op de 10 bezochte makelaars hadden er geen problemen mee om een deel van de verkoopsom in cash geld aan te nemen.

Normaal is het aan hen om deze vraag af te wijzen en er melding van te maken bij het CFI, de Cel voor Financiële Informatieverwerking. Door op de vraag in te gaan, kunnen zij een hoge boete krijgen of dreigen ze hun licentie te verliezen. Maar velen zien het blijkbaar toch door de vingers.

Door een deel cash te betalen, wordt een deel van de registratierechten ontdoken. De confederatie van immoberoepen wijst echter op de gevaren ervan: "Stel dat je een compromis tekent en een stuk onder tafel betaalt en twee weken later naar de bank gaat maar geen lening krijgt, wel dan zie je dat zwart geld niet meer terug", zegt Dajo Hermans van de confederatie.