Wim Wabbes artistiek directeur bij Handelsbeurs

Wim Wabbes, sinds een jaar programmator bij de Handelsbeurs Concertzaal en daarvoor 25 jaar programmator bij Kunstencentrum Vooruit, wordt artistiek directeur bij de Handelsbeurs. Dat heeft de Gentse concertzaal woensdag laten weten.
Patrick Riguelle in actie op het podium van de Handelsbeurs in Gent.

Het voorbije jaar werkte Wabbes zich bij Handelsbeurs Concertzaal in als programmator van jazz, pop, rock, wereldmuziek en overkoepelende projecten. Onder zijn hoede kwam er een scherper artistiek beleid en een avontuurlijkere concertagenda. Hij wil die visie nu als artistieke directeur verder uitdiepen en bestendigen.

Wabbes vormt een team met Liesbeth De Voogdt, die verantwoordelijk is voor de programmatie van de klassieke muziekconcerten. Binnen de brede programmering wil hij de synergie tussen de klassieke muziek en de andere genres verstevigen. "We willen een muziekhuis zijn waar verschillende genres zij aan zij staan, en het publiek, als ze dat wensen, de ene dag een strijkkwartet van Beethoven, de andere dag de songs van Balthazar, en een volgende het gitaarwerk van Marc Ribot kan beleven," zegt hij.

Een voorbeeld is Kraakpand, waar op één avond in intieme clubsetting vier groepen of muzikanten klassiek, jazz, pop en rock brengen. Een eerste project als artistiek directeur wordt Ha'fest, een vierdaagse festival in mei dat jazz, gecomponeerde muziek, rock en traditionele muziek brengt met als doel dat het publiek het gevoel krijgt dat de genres niet zo ver uit elkaar liggen.

De Handelsbeurs, een historische pand op de Gentse Kouter, is eigendom van Baloise Insurance en het Noordstarfonds nam het in erfpacht. Sinds 2002 organiseert het Noordstarfonds er concerten en stelt het de infrastructuur ook ter beschikking aan derden.