Zo'n 1.500 cafés betrapt op schenden rookverbod

Vorig jaar zijn zo'n 1.500 cafés betrapt op het schenden van het rookverbod. Dat melden de kranten van Sudpresse. Van de gecontroleerde cafés was bijna een kwart in overtreding. Rokende klanten kregen een boete van 160 euro en café-uitbaters moesten 475 euro ophoesten.

"Doordat we erg veel klachten krijgen, kunnen we heel gericht gaan controleren", zegt Paul Van den Meersche van de FOD Volksgezondheid. "We hebben vorig jaar zo'n 1.000 klachten gekregen van zowel particulieren als van café-uitbaters." Die laatste zien cafés waar wel gerookt wordt als oneerlijke concurrentie.

"Als we controles uitvoeren, ruiken we onmiddellijk of er gerookt wordt of niet", zegt Van den Meersche. "De cafés die betrapt worden zijn de cowboys van de sector. Ze houden geen rekening met de gezondheid van hun klanten. Regelmatig zijn het cafés die bekendstaan bij bijvoorbeeld de politie voor geluidsoverlast of vechtpartijen."

Een duizendtal rokende klanten werd in 2013 op heterdaad betrapt. Zij kregen een boete van 160 euro. Betrapte café-uitbaters moeten 475 euro ophoesten. In 2012 liepen slechts een 800-tal klanten tegen de lamp. De stijging van het aantal inbreuken wordt volgens de FOD Volksgezondheid verklaard door het hoger aantal controles.