"CD&V en N-VA hebben dubbele houding tegenover holebirechten"

"CD&V en N-VA hebben een dubbele houding tegenover holebirechten." Dat zegt Vlaams Parlementslid Ann Brusseel in een reactie op een uitspraak van Mark Demesmaeker (N-VA). Die had in De Morgen gezegd dat hij vindt dat Europa zich met het actieplan tegen homofobie "op het terrein van de (deel)staten begeeft".

"In Vlaanderen zijn ze voorstanders van meer openheid en verdraagzaamheid, maar in Europa verdedigen ze dat niet", zegt Brusseel over CD&V en N-VA.

"Ik betreur dat enorm. De N-VA beweert daar zelfs allesbehalve conservatief in te zijn en voert zelfs actie voor holebi's en dan doen ze zoiets. Ik vind dat enorm hypocriet. Beide partijen zitten in het Europees Parlement in een zeer conservatieve fractie en België is op vlak voor holebirechten zeer vooruitstrevend", aldus Brusseel.

"Je kunt je verschuilen achter het institutionele, maar dat houdt geen steek, want de resolutie grijpt niet in die mate in in het decreet of de wet dat de subsidiariteit in het gedrang komt. Ik ben er ook zeker van dat ik ze ga zien op de Gay Pride-parade in mei met de vlaggen van hun partijen. Ik zal dat toch wel zeer dubbel vinden, dat is echt wel een janushouding."

"Ik geloofde mijn ogen niet"

Eerder had ook Brusseels partijgenoot Guy Verhofstadt al gereageerd op de uitspraken van Demesmaeker. "Ik heb het interview twee keer moeten lezen omdat ik mijn ogen niet geloofde", zei Verhofstadt. "Mensenrechten worden niet begrensd door subsidiariteit. Hier tonen Demesmaeker en de N-VA wat nationalisme in Europa betekent wanneer men het consequent doordenkt."

Tegenover Belga toont Demesmaeker zich verbaasd over de reactie van Verhofstadt. "Dit heeft helemaal niets te maken met voor of tegen homorechten zijn of met nationalisme." Volgens Demesmaeker moet Europa zich tot zijn bevoegdheden beperken. "Als het dat niet doet, of als je Guy Verhofstadt volgt, kom je bij een soort Verenigde Staten van Europa terecht waar de verantwoordelijkheden van de lidstaten en de deelstaten onder de mat worden geschoven."

Het principe van de subsidiariteit is voor Demesmaeker heel belangrijk, zo benadrukt de N-VA'er. "Wij passen dat principe heel consequent toe. Meer moet je daar niet achter zoeken, dit is echt een storm in een glas water. Het gebeurt wel vaker dat ik mij onthoud in een bepaald dossier, ook al ben ik het ermee eens."

Volgens Demesmaeker mogen hij en zijn partij "niet verdacht worden van enige toegeeflijkheid in wat dan ook". Als schepen in Halle heeft hij naar eigen zeggen steeds een voortrekkersrol gespeeld in het bestrijden van discriminatie en geweld tegen holebi's. "Ik heb bijvoorbeeld het Holebifilmfestival naar de stad gehaald."