"Dandy van Vlaamse hitparade" in Radio 2 Eregalerij

In 2002 werd zijn lied "Zo mooi, zo blond en zo alleen" al opgenomen in de Eregalerij van de Vlaamse klassiekers van Radio 2, vanavond wordt de Vlaamse zanger Jimmy Frey (74) als artiest opgenomen in de Eregalerij van Radio 2. De "dandy van de Vlaamse hitparade" wordt geëerd omdat hij, buiten enkele pauzes door gezondheidsproblemen, "sinds de jaren 60 al meer dan 50 jaar op het podium staat".

Jimmy Frey (echte naam: Ivan Moerman) wordt op 28 april 1939 geboren in Brugge. Twee jaar later verhuist de familie naar Heist-aan-Zee.

De jonge Ivan houdt van zingen en voetballen. Rond zijn tiende jaar merkt zijn muziekleraar dat hij een uniek stemgeluid heeft. Rond zijn vijftiende verhuist hij, na de breuk van zijn ouders, naar Brussel. Hij begint dan ook deel te namen aan zangwedstrijden. Het Belgisch kampioenschap in 1960 levert hem een contract op in de Folies Bergère in Brussel, in het voorprogramma van een revue met Bobbejaan Schoepen in de hoofdrol.

Hij wil het echter solo proberen als zanger en trekt naar Parijs, voor opnames en een tournee. Daar krijgt hij ook zijn artiestennaam (acteur Sammy Frey was de inspiratiebron). Zijn passage in Frankrijk wordt geen succesverhaal. Een Franstalige cover van "She loves you" van The Beatles wordt voor zijn neus weggekaapt door het management van Johnny Hallyday. Hij keert terug naar Vlaanderen. De single "Aan de overkant" komt uit. Zijn eerste tv-optreden volgt, in "Tienerklanken" in 1966. De doorbraak bij het grote publiek komt er in 1967 wanneer hij deelneemt aan de toenmalige preselectie voor het Eurovisiesongfestival "Canzonissima" met het lied "Ik geloof". Hij wint niet, maar wordt wel erg populair.

Volgens zijn de biografie op zijn website telt zijn fanclub op dat moment 12.000 leden "en krijgt hij tot 200 brieven per dag van fans en bewonderaars". Frey is een meisjesidool, maar naar eigen zeggen "geen flierefluiter". "Ik heb nooit meer dan één lief tegelijk gehad", zegt hij in 1999 aan Dag Allemaal. "Ik had kansen genoeg, maar precies daarom heb ik altijd de voorkeur gegeven aan iemand voor wie ik iets voelde." De zanger is nooit getrouwd geweest en heeft geen kinderen.

"Zo mooi, zo blond en zo alleen" en "Rozen voor Sandra"

"Zo mooi, zo blond en zo alleen" (1968) is een van zijn grootste hits. Hij treedt op met de J.J. Band. "De mooiste periode uit mijn carrière en ook mijn mooiste nummer", vertelt hij daarover ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag aan VRT-journalist André Vermeulen. "Ik vind het een mengeling van Beatle-achtige song en soul, met een beetje fado in. Het was een zeer goed arrangement. Het Vlaamse lied kon ook modern zijn."

Andere hits als "Als een kus naar tranen smaakt" en "Goodbye my love" volgen. Zijn grootste hit volgt in 1970 "Rozen voor Sandra".

"Rozen voor Sandra" is een vertaalde cover van "Roses tot Reno". Jimmy Frey neemt het lied op in zes talen en het wordt uitgebracht in 14 landen. Er worden 130.000 singles van verkocht in België en 475.000 in Frankrijk. In Spanje haalt het nummer, net als in ons land, goud. Frey toert er ook zes weken, met een Spaans orkest. "Ik durf het bijna niet te vertellen, maar we reden daar rond in twee Amerikaanse wagens en een wagen met vier bodyguards", zegt hij. De zanger haalt zelfs de top 5 in enkele Arabische en Zuid-Amerikaanse landen. "En dan moet je weten dat ik niet graag vlieg", lacht Frey. In totaal zijn er wereldwijd ruim 1 miljoen exemplaren van de single verkocht.

Frey treedt in de zomer alle dagen op. "Ik heb maanden gehad van 44 optredens", aldus Frey. "Dat was 's namiddags met orkest en 's avonds, playbacksituaties bestonden niet. (...) Dat was twee keer een uur, alles geven. Ooit heb ik tien minuten op de grond gelegen omdat ik lag te hijgen en mijn adem niet meer vond. Dat is show."

In 1974 scoort hij met "Niemand weet hoeveel ik van je hou" en "Pappie nummer twee". "Maar 1 hit per jaar was voor mij voldoende omdat ik toch maar 130 contracten per jaar deed." Frey heeft ook Engelstalige hits als "Yet I now" en "I don't know why I love you but I do". Nog een ander bekend nummer "Saragossa" komt in 1979 uit.

Open over kanker

In 1989 neemt Jimmy Frey deel aan "Eurosong". Hij zie er erg vermoeid uit. Een maand later, twee dagen na zijn 50e verjaardag wordt bij de zanger kanker vastgesteld. Frey vindt het erg belangrijk dat het nieuws meteen bekendgemaakt wordt. Hij wil mee helpen om het taboe rond de ziekte te doorbreken.

Frey wordt daarna het boegbeeld van de "Levenslijn", de solidariteitsactie van VTM om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Het lied "Samen leven" wordt een grote hit. Tijdens zijn ziekte verdwijnt de zanger drie jaar van de Vlaamse podia, maar op televisie is hij af en toe wel te zien.

In de zomer van 1992 begint Frey opnieuw op te treden. Hij beperkt het aantal optredens wel tot een 30-tal per jaar. "Mijn comeback was overdonderend", vertelt hij eind vorig jaar aan het Nieuwsblad. "Toen ik bij optredens het nummer "Samen leven" inzette, stonden enkele vrouwen aan het podium zelfs te huilen."

In 2002 wordt zijn grootste hit "Zo mooi, zo blond en zo alleen" opgenomen in de Eregalerij van de Vlaamse klassiekers van Radio 2.

De jongste jaren staat de carrière van Frey op een lager pitje. Vier maanden per jaar trekt hij naar de Canarische eilanden en de rest van zijn tijd verdeelt hij tussen de kust en Brussel. In 2013 is het gouden jubileum van zijn carrière gevierd met een concert in de Stadsschouwburg van zijn geboortestad Brugge.