"Eén koopzondag per maand in Antwerpen"

De afdeling Antwerpen-Mechelen van zelfstandigenorganisatie Unizo steunt het idee van het Antwerpse stadsbestuur om koopzondagen in te stellen door een erkenning als toeristische zone, al verbindt ze daar wel zes voorwaarden aan. Zo wil ze dat de maatregel voor één zondag per maand geldt en dit binnen een afgebakend gebied.

Een toeristische erkenning laat een quasi permanente zondagsopening van winkels toe, maar op basis van een ledenbevraging pleit Unizo ervoor deze "met een herenakkoord" te beperken tot elke eerste zondag van de maand.

"Antwerpen heeft toeristisch potentieel, waar zo'n koopzondag absoluut nuttig is, maar we merken dat er terughoudendheid is", zegt regiodirecteur Peter Aerts. "Als we onze acties concentreren op die ene dag, dan is de bereidheid van de uitbaters misschien groter, en kunnen we geconcentreerd mensen aantrekken. Nu zie je dat bijvoorbeeld Nederlanders zondagvoormiddag nog naar Antwerpen komen, maar in de namiddag naar Breda trekken."

In dat verband vraagt de organisatie dan ook promotie naar buitenlandse bezoekers. "Ondernemers verwachten immers dat de opening voor extra marge zorgt", klinkt het. De zelfstandigenorganisatie wil de toeristische zone ook beperken tot het gebied binnen de Leien van aan de Namenstraat tot aan de Noorderlaan en Londenstraat, met inbegrip van de stationsbuurt en de De Keyserlei.

Voorts wordt gevraagd om shoppingzondagen maximaal te laten samenvallen met evenementen. Unizo verwacht van de stad ook een uitgebreid communicatietraject met sensibilisering van de ondernemers, alsook om een eventueel ingevoerd systeem regelmatig te evalueren.

"Bij succes kan worden overwogen om het systeem aan te passen naar een permanente zondagsopening. Als blijkt dat de erkenning geen meerwaarde biedt voor ondernemers, dienen hieruit ook conclusies te worden getrokken", aldus Unizo.