"Exit van Nederland uit EU levert miljarden op"

Als Nederland uit de Europese Unie zou stappen, zou dat het land miljarden euro's aan economische groei opleveren. Dat moet tenminste blijken uit een onderzoek dat PVV-leider Geert Wilders heeft laten uitvoeren. Komt het tot een 'NExit', dan kunnen er bijkomende jobs worden gecreëerd, kan Nederlands geld in Nederland worden geïnvesteerd en kunnen de belastingen omlaag, beweert hij. Volgens Vlaams Belangvoorzitter Gerolf Annemans is de studie "een bom onder de Europese moloch".

Wilders vindt dat Nederland zich niet langer onder de voet mag laten lopen door de EU en weer baas over zijn eigen geld moet worden. "We moeten ons land niet langer kapot bezuinigen om aan de Europese norm te voldoen", zei hij woensdag tijdens de presentatie van het onderzoek in Den Haag.

Na zijn vertrek uit de EU zou Nederland lid moeten worden van de Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA), het economische samenwerkingsverband tussen Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. Om toegang te houden tot de Europese markt zou Nederland ook verdragen moeten sluiten met de EU.

In het begin zou de Nederlandse exit geld kosten, geeft Wilders toe. Maar na een "transitieperiode" zou de economie er harder groeien dan nu het geval is. Hij heeft het over "10 procent extra in 2024" en "13 procent in 2035". Elk Nederlands huishouden zou er de komende twee decennia bijna 10.000 euro bij krijgen. Het rapport, dat opgemaakt werd door Capital Economics, bewijst volgens Wilders dat het vertrek van Nederland "veel voordeliger is dan aanmodderen in de EU".

"Bewijs dat verdere EU-integratie ons in het moeras drijft"

Vlaams Belangvoorzitter Gerolf Annemans, die vorige week nog bij Wilders op bezoek was in Den Haag, ziet in de studie het ultieme bewijs "dat een verdere EU-integratie ons alleen maar verder in het moeras zal drijven". Hij noemt de studie "een bom onder de Europese moloch".

In eigen land is Annemans, die op 25 mei de Europese lijst van zijn partij trekt, geen pleitbezorger van een terugkeer naar de Belgische frank. Wel wil hij "als zelfstandige Vlaamse entiteit deel uitmaken van een beperkte muntzone, rekening houdend met de economische realiteit".