"Ik voel me niet misbruikt door Jean-Marie Dedecker"

Met uitzondering van Lode Vereeck zullen alle parlementsleden van LDD op 25 mei op de West-Vlaamse lijsten staan. Dat bevestigt Vlaams Parlementslid Boudewijn Bouckaert (LDD). Hij voegt eraan toe dat er geen sprake is van dwang. "We beseffen dat we onze mandaten voor een stuk aan Jean-Marie te danken hebben."

Gisteren kondigde Jean-Marie Dedecker in "Reyers laat" aan dat zijn partij enkel lijsten indient in West-Vlaanderen, omdat de partij alleen daar kans maakt om de kiesdrempel te overleven. "We trekken ons terug achter de IJzer", klonk het.

Limburgs boegbeeld en Vlaams Parlementslid Lode Vereeck liet vanochtend weten niet mee te stappen in dit West-Vlaamse scenario. Hij keert terug naar zijn oude liefde, Open VLD, en zal op 25 mei in Limburg de opvolgerslijst trekken.

Maar alle andere parlementsleden van LDD volgen Dedecker wel, zo laat Bouckaert weten. Hij spreekt ook tegen dat Dedecker op deze manier zijn eigen zetel wil vrijwaren. "Jean-Marie heeft ons niet gedwongen hoor. We doen dit voor een stuk omdat we onze mandaten ook danken aan Jean-Marie. Ik doe dit dus uit loyauteit en voel me zeker niet misbruikt door Jean-Marie."

Hij is zich ook bewust van het feit dat LDD in de andere provincies weinig tot geen kans maakt op een gekozene. "Ik kon ook met een LDD-lijst in Oost-Vlaanderen deelnemen aan de verkiezingen en 2 of 3 procent halen. Maar wie is daarmee gediend? Alleen de linkse partijen."

"Sommigen zijn minder fatsoenlijk in hun overstap"

Dat Lode Vereeck (kleine foto) niet in het "IJzer-scenario" stapt en  voor Open VLD kiest, verrast Bouckaert niet. "Vereeck neigde van ons het meest naar Open VLD en komt ook van die partij. Bovendien koestert hij een soort haat tegenover de N-VA." Volgens hem zal Vereeck wel een moeilijke bocht moeten nemen, want "Lode is voorstander van een confederaal model en belandt nu in een belgicistische partij".

Maar desondanks heeft hij respect voor de beslissing van zijn oud-partijgenoot. "Sommige mensen zijn minder fatsoenlijk in hun overstap of keuze voor een andere partij." Een sneer naar Derk Jan Eppink, die voor LDD in het Europees Parlement zit, maar het afgelopen weekend gesignaleerd werd op het N-VA-congres. "Op die manier gloriëren op een congres van een andere partij is onheus en onfatsoenlijk", aldus Bouckaert.