"Russische wetten verstikken vrije meningsuiting"

Meer dan 200 bekende auteurs hebben een open brief ondertekend waarin ze de recente antihomowet in Rusland aanklagen als een "wurggreep" op de vrijheid om zich te uiten. Bij de ondertekenaars zijn onder meer Salman Rushdie, Jonathan Franzen, Arnon Grunberg en David Van Reybrouck.
Protest tegen de Russische antihomowet

De open brief is gepubliceerd in de Britse krant The Guardian. De nieuwe wetten brengen schrijvers in Rusland in gevaar, zo luidt het. Ze verwijzen naar drie wetten in het bijzonder: de wet tegen "homopropaganda", de wet die godslastering bestraft, en een wet die smaad en laster strafbaar stelt.

"Als schrijvers en artiesten kunnen we geen stille bijstaanders zijn als we zien dat onze collega-schrijvers en journalisten onder druk gezet worden om te zwijgen of vervolging en strenge straffen riskeren wanneer ze enkel maar hun gedachten willen communiceren", zo staat te lezen in de brief.

"Wij vragen de Russische autoriteiten om deze wetten, die de vrije meningsuiting verstikken, in te trekken", aldus de schrijvers. Bij de ondertekenaars zijn wereldberoemde auteurs als Günter Grass, Orhan Pamuk, Yann Martel, Ian McEwan en Julian Barnes. Er staat ook een Belg in de lijst, David Van Reybrouck.

Morgen is de officiële start van de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat is de aanleiding voor heel wat protestacties tegen de behandeling van holebi's in Rusland. Er loopt onder meer een campagne die de sponsors van de spelen vraagt om zich uit te spreken tegen de wetten.