"The Grand Budapest Hotel" geeft aftrap van Berlinale

Vanavond gaat in Berlijn de 64e editie van het filmfestival van start met de wereldpremière van "The Grand Budapest Hotel" van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson. Festivaldirecteur Dieter Kosslick hoopt dat deze komedie een "grootse aftrap" zal garanderen. Op 15 februari worden de prijzen uitgereikt.

Het verhaal van de film handelt over de diefstal van een waardevol schilderij en de strijd om een familiefortuin en speelt zich af tegen de achtergrond van de gebeurtenissen in Europa tussen de twee Wereldoorlogen. Ralph Fiennes speelt de hoofdrol. Ook Adrien Brody, Jude Law, Edward Norton en Willem Dafoe vertolken rollen in de film. "The Grand Budapest Hotel" zit in de officiële competitie.

In totaal dingen twintig films dingen mee naar de Gouden en de Zilveren Beer: "'71" (Yann Demange), "Aimer, boire et chanter" (Alain Resnais), "Aloft" (Claudia Llosa), "Black coal, thin ice" (Yinan Diao), "Boyhood" (Richard Linklater), "The little house" (Yoji Yamada), "Die geliebten Schwestern" (Dominik Graf), "The Grand Budapest Hotel" (Wes Anderson), "History of fear" (Benjamin Naishtat), "Jack" (Edward Berger), "Kraftidioten" (Hans Petter Moland), "Kreuzweg" (Dietrich Brüggemann), "Macondo" (Sudabeth Mortezai), "Prala do Futuro" (Karim Aïnouz), "The third side of the river" (Celina Murga), "Stratos" (Yannis Economides), "Blind massage" (Lou Ye), "La vole de l'ennemi" (Rachid Bouchareb), "No man's land" (Xu Zheng), "Inbetween worlds" (Feo Aladag). Achttien van deze films gaan in Berlijn in wereldpremière.

Buiten competitie worden ook "Die Schöne und das Biest" van Christophe Gans, een Frans-Duitse coproductie met Vincent Cassel en Léa Seydoux, "The Monuments Men" van en met George Clooney en "Nymphomaniac volume I (long version)" van Lars von Trier getoond.

Traditiegetrouw zullen hoofdrolspelers uit de verschillende films aanwezig zijn in Berlijn om de film voor te stellen. Onder anderen Christian Bale, Pierce Brosnan, Bradley Cooper, George Clooney, Charlotte Gainsbourg, Matt Damon, Viggo Mortensen, Bill Murray, Edward Norton, Léa Seydoux, Tilda Swinton en Uma Thurman worden op de rode loper verwacht in Berlijn.

Belgische producties

Ook ons land is in Berlijn met enkele producties vertegenwoordigd in nevensecties. De Frans-Belgische animatiefilm "Jack and the cuckoo-clock heart" zit in de nevensectie Generation KPlus. De Vlaamse animatiestudio Walking The Dog werkte mee aan de prent.

"Violet", de debuutfilm van regisseur Bas Devos, wordt vertoond in de Generation 14plus-sectie. Nog drie co-producties met Vlaanderen zijn "Above us all" van Eugenie Jansen, "Supernova" van Tamar van den Dop en "Finn" van Franz Weisz.

In de Forum-sectie, waarin experimenteel werk wordt voorgesteld, zit de documentaire "N - The madness of reason" van Peter Krüger. De film vertelt het verhaal van de Fransman Raymond Borremans die midden vorige eeuw Europa inruilde voor Afrika om er de eerste encyclopedie van deze andere wereld samen te stellen. Borremans overleed toen hij bij de letter N beland was. "Last hijack" is geselecteerd voor de Panorama Dokumente. De prent vertelt het verhaal van een Somalische piraat en zijn neef, een nieuwkomer, die beiden claimen dat ze (nog) één kaping willen doen.

Op de Talent Project Market wordt "Souvenir", het nieuwe filmproject van Bavo Defurne voorgesteld. "Souvenir" komt ook in aanmerking voor de VFF Highlight Pitch Award die binnen het kader van de Co-Production Market wordt uitgereikt.

Het boek "De laatkomer" van Dimitri Verhulst is geselecteerd voor Books at Berlinale. Op de European Film Market worden "Brasserie Romantiek" (Joël Vanhoebrouck) , "House of magic (Ben Stassen, Jeremy Degruson), "Marina" (Stijn Coninx) en "Het vonnis" (Jan Verheyen) voorgesteld aan een publiek van Europese professionelen uit de filmsector.

Vorig jaar won "The broken circle breakdown" in Berlijn nog de Panorama Publieksprijs en het Europa Cinemas Label voor Beste Europese Film.

Carrièreprijs voor Ken Loach

De Britse regisseur Ken Loach (foto in tekst) krijgt met de ere-Gouden Beer een carrièreprijs is Berlijn. Kosslick omschrijft Loach als een van de grote Europese regisseurs. "We eren hem als regisseur die erin geslaagd is om op een humoristische manier sociaal onrecht aan te kaarten in zijn films."

Ken Loach is bekend van films als "My name is Joe", "Bread and roses", "Sweet sixteen", "Ae fond kiss", "The wind that shakes the barley", "Looking for Eric" en "The angels' share".

Producer Karl Baumgartner krijgt de Berlinale Camera. Hij wordt geëerd omdat hij het Duitse publiek via Pandora Film Distribution in contact gebracht heeft met de wereldcinema. Pandora Film ontdekte filmmakers als Jim Jarmusch en Aki Kaurismäki. "The piano" van Jane Campion was zijn eerste grote succes als verdeler.

Wie Gouden Beer wint, weten we op 15 februari

Op zaterdag 15 februari worden de prijzen van de Berlinale uitgereikt. Producent James Schamus is de juryvoorzitter. Ook acteur Christoph Waltz ("Inglourious basterds"), regisseur Michel Gondry ("Eternal sunshine of the spotless mind"), Mitra Farahani, acteur Tony Leung ("In the mood for love"), Greta Gerwig ("Frances Ha") en Trine Dyrholm ("A royal affair") maken deel uit van de jury.