"Zet die enge man terug in het museum"

Om een tentoonstelling van beeldhouwer Tony Matelli extra aandacht te geven, besloot het Davis Museum, verbonden aan het Wellesley College in Massachusetts, VS, waar enkel meisjes toegelaten zijn, een van zijn creaties buiten de museummuren te plaatsen. Zo kwam "de slaapwandelende man in onderbroek" op de campus terecht. Maar het standbeeld is zo realistisch dat het vele studentes de stuipen op het lijf jaagt. En dus willen ze het nu weg.
AP2014

Daarom circuleert er een petitie om dit kunstwerk van de campus te verwijderen: "Dit beeldhouwwerk, dat vrij realistisch lijkt, is sinds zijn installatie buiten een bron geworden van ongerustheid, angst en brengt gedachten van seksuele aanranding bij velen naar boven. Ook al kan het voor sommigen humoristisch zijn of een middel om een discussie te ontlokken, toch heeft het vooral stress gebracht bij vele studentes."

"Onze vraag is dan ook om het standbeeld in een van de lokalen van het museum te plaatsen. We zouden ook graag hebben dat men ons op voorhand verwittigt, indien men iets in het openbaar wil plaatsen wat shockerend kan zijn."

De directrice van het Davis Museum, Lisa Fischman, benadrukte nogmaals dat Matelli "in het hart van de opleiding een conversatie wil uitlokken door zijn kunstvoorwerpen". Ze vindt het positief dat kunst buiten de museummuren kan ontsnappen en zo kunst en buitenwereld dichter bij elkaar kunnen gebracht worden.

Het standbeeld is intussen wel een succes op Twitter en andere sociale media, waar passanten zich gewillig (laten) fotograferen met de "slaapwandelaar".

lees ook