Agentschap voor Nucleaire Controle wordt versterkt

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) krijgt extra inspectiemiddelen en het aantal nucleaire inspecteurs wordt verhoogd. Dat staat in een wetsontwerp dat de Kamer bespreekt en wellicht goedkeurt. Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) lichtte het ontwerp toe tijdens een bezoek aan de nucleaire site van Tihange.

De voorgestelde hervorming wijzigt een wet uit 1994 over de risico's van ioniserende straling, over de veiligheid van kerninstallaties en over het FANC.

De bedoeling van het wetsontwerp van Milquet is dat het FANC betere controlemiddelen krijgt voor nucleaire inspecties. Dat moet er ook voor zorgen dat de burgers beter beschermd worden. De aanleiding voor de hervorming is een aantal situaties die hebben aangetoond dat de nucleaire controles beter kunnen.

Minister Milquet verwijst daarbij zelf naar het voorbeeld van Best Medical Belgium (BMB) in Fleurus. Bij het faillissement van BMB doken vragen op over de nucleaire veiligheid van het achtergelaten radioactief afval. Het nieuwe ontwerp moet een herhaling van gelijkaardige situaties vermijden, meent Milquet.

Concreet zal het aantal inspecteurs bij het FANC verhoogd worden. Zo zal voortaan elk personeelslid van het FANC de functie van inspecteur kunnen opnemen. Volgens Milquet maakt de nieuwe regeling het mogelijk het aantal inspecteurs te verdubbelen tot een vijftigtal inspecteurs eind 2014.

Daarnaast krijgt het FANC betere inspectiemiddelen, gaande van een vlottere toegang tot de plaatsen die het wil controleren tot de mogelijkheid om apparaten of stoffen te verzegelen.