Al-Sisi kandidaat-president? Leger nuanceert

Veldmaarschalk Abdel Fattah al-Sisi, de feitelijke sterke man van Egypte, is "verkeerd geciteerd door de Koeweitse krant Al-Seyassah". Dat heeft het Egyptische leger in een perscommuniqué gezegd. De krant had gemeld dat al-Sisi presidentskandidaat is bij de Egyptische verkiezingen. Het leger ontkent niet dat hij zich kandidaat zal stellen, maar "de veldmaarschalk heeft het niet op die directe manier aan de krant gezegd", luidt het. "Als al-Sisi zijn eventuele kandidatuur aankondigt, zal hij dat alleen tegenover het Egyptische volk doen."
AP2014

Al-Sisi is de feitelijke machthebber in het land sinds het leger midden vorig jaar de verkozen Moslimbroederpresident Mohamed Mursi aan de kant geschoven heeft. Eind vorige maand is al-Sisi gepromoveerd tot veldmaarschalk, de hoogste rang in het Egyptische leger.

Naar alle verwachting zal al-Sisi kandidaat-president zijn bij de verkiezingen die voor eind april gehouden zullen worden. De Koeweitse krant Al-Seyassah berichtte vanmorgen dat al-Sisi aan hen had bevestigd "dat hij aan de wensen van het Egyptische volk wil tegemoetkomen en dus kandidaat zal zijn."

"De Egyptenaren hebben grote dromen en om die te verwezenlijken moet iedereen helpen en samenwerken", zou al-Sisi gezegd hebben. "Sommige regeerders hebben het land in opschudding gebracht door hun machtspositie te misbruiken om hun eigen belangen veilig te stellen, vervolgt al-Sisi.

Het Egyptische leger nuanceert die boodschap nu enigszins. "Als al-Sisi zijn eventuele kandidatuur aankondigt, zal hij dat alleen doen tegenover het Egyptische volk", luidt het in een communiqué.

Al-Sisi moet hoe dan ook ontslag nemen uit zijn functies binnen het leger alvorens officieel presidentskandidaat te kunnen worden.