Cd-verkoop moet Standaard Boekhandel doen groeien

Terwijl de boekensector met de sluiting van winkels en dalende verkopen in een diepe crisis zit, kan marktleider Standaard Boekhandel nog een kleine groei optekenen: +3 procent. Opvallend is dat dat niet te danken is aan de traditionele boekenverkoop, wel aan een uitgebreider gamma, schrijft De Tijd.

Standaard Boekhandel test de verkoop van papierwaren uit en rolt een gamma cd's uit in zijn bijna 150 winkels. "Met succes", zegt topman Geert Schotte. "We zijn pas eind 2013 begonnen. Maar nu al blijkt dat het cd-budget voor 2014 volledig achterhaald is. Het zal twee of drie keer meer zijn."

Volgens Schotte blijft de cd-verkoop een markt van 100 miljoen euro en zijn mensen op zoek naar alternatieve verkooppunten, nu Free Record Shop over de kop gegaan is. Standaard Boekhandel zal de best verkopende cd's in zijn winkels leggen. Andere titels zijn te bestellen via de website.

De keten wil ook groeien door een snellere bezorging van onlinebestellingen en het openen van baanwinkels.

Ondanks de crisis in het vak zag het bedrijf in 2013 de omzet stijgen tot net geen 200 miljoen euro. "Dat is een beperkte groei van zo'n 3 procent. De boekenverkoop, nog steeds 70 procent van de omzet, houdt stand. De verkoop aan particulieren, in de winkels en online, bleef status quo. Maar de zakelijke boekenverkoop (scholen, bibliotheken) is gegroeid. Ook de verkoop van dvd's, kranten en tijdschriften en cadeaubonnen deed het goed."