Celstraf met uitstel voor priester die minderjarig nichtje verkrachtte

Een 69-jarige priester is door de correctionele rechter in Tongeren veroordeeld tot twee jaar cel met volledig uitstel voor de verkrachting van zijn minderjarige nichtje.

Tussen 1993 en 1999 werd het slachtoffer meermaals aangerand. Toen de feiten begonnen was het meisje 11 jaar oud. De beklaagde was priester en kwam wekelijks bij zijn zus, de moeder van het slachtoffer, op bezoek. Hij was de dooppeter van het slachtoffer en genoot een groot aanzien binnen het gezin. Het slachtoffer was hulpbehoevend en werd geregeld opgevangen door de beklaagde.

In het vonnis staat te lezen dat de beklaagde op schromelijke wijze misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat hij kreeg van het gezin. Dat de man de feiten uit zichzelf heeft opgebiecht voor de commissie Adriaenssens, is volgens de rechter geen verzachtende omstandigheid.

De beklaagde kreeg een celstraf met uitstel onder voorwaarden. Zo moet hij zich laten behandelen voor zijn seksuele problemen. Daarnaast wordt de man tien jaar uit zijn rechten ontzet en moet hij 3.000 euro schadevergoeding betalen.

De priester werd vorig jaar na een beroepsprocedure door Rome uit het ambt gezet, zo meldt Clem Vande Broek, woordvoerder van het bisdom Hasselt. Vande Broek wijst er ook op dat het bisdom Hasselt destijds zelf met deze zaak naar het gerecht is gestapt.