Colebunders wordt Limburgse lijsttrekker PVDA+

Gaby Colebunders, één van de meest bekende vakbondsafgevaardigden bij Ford Genk, is aangeduid als lijsttrekker van de PVDA+ voor het Vlaams Parlement. De niet onbesproken ACV-vertegenwoordiger heeft intussen al vrijwillig het bedrijf verlaten om voortaan via de politiek op te komen voor de rechten van de arbeiders. Hij had de overstap zelf al een hele tijd geleden via sociale media aangekondigd.

Gaby Colebunders is een bekend figuur in Limburgse arbeiderskringen. Als vakbondsafgevaardigde van het ABVV was hij binnen de muren van Ford Genk de vertegenwoordiger van de harde lijn, die de confrontatie niet schuwde om de rechten van zijn achterban te verdedigen.

Ook toen hij na een meningsverschil met zijn vakbondstop het ABVV verliet, en door het ACV werd opgevist, bleef hij één van de meest actieve en radicale vertegenwoordigers. De stakerspiketten, alsook de petitie om een rechtszaak tegen Ford in te stellen, werden onder zijn impulsen opgestart. Toen een delegatie van Ford Genk vorig jaar ging betogen bij Ford Keulen, werd Colebunders als enige van de actievoerders een nacht in een Duitse cel gezwierd.

De 41-jarige Colebunders, die naast zijn job bij Ford ook in een bedrijf voor steentapijt werkte, zal in de provincie Limburg de lijst van PVDA+ trekken voor het Vlaams Parlement. "De stap naar de politiek was geen gemakkelijke keuze", zo zegt hij. "Verschillende politieke partijen zijn aan mijn mouw komen trekken. Bij de PVDA merk ik dat men geen politiek doet voor de mensen, maar samen met hen."