Dood Hoffman overschaduwt openingsavond Berlinale

De Berlinale, het filmfestival van Berlijn, is vanavond van start gegaan met de première van "The Grand Budapest Hotel", de nieuwe film van Wes Anderson. Het overlijden van Philip Seymour Hoffman, die normaal gezien te gast zou geweest zijn in Berlijn, overschaduwde evenwel de feestelijkheden.
De cast van "The Grand Budapest Hotel".

"The Grand Budapest Hotel" handelt over de diefstal van een waardevol schilderij en de strijd om een familiefortuin en speelt zich af tegen de achtergrond van de gebeurtenissen in Europa tussen de twee Wereldoorlogen. Ralph Fiennes speelt de hoofdrol. Ook Bill Murray (kleine foto), Adrien Brody, Jude Law, Edward Norton en Willem Dafoe vertolken rollen in de film. "The Grand Budapest Hotel" zit in de officiële competitie.

De film werd goed onthaald door de aanwezige pers. Bill Murray, die al in elke film van Anderson meespeelde op diens debuut na, amuseerde de journalisten ook op de persconferentie. "Ik doe mee omdat we heel lange uren, heel lage lonen en droog brood beloofd werden", grapte hij. De acteur stak ook de draak met het perfectionisme van Anderson, de regisseur van onder meer "The Life Aquatic with Steve Zissou" en "The royal Tenenbaums".

"Maar aan de andere kant krijg je wel de wereld te zien en je zorgt er mee voor dat Wes zijn wonderlijke en magische leven kan beleven. Ik denk dat we ermee instemmen omdat we hem graag hebben", aldus Murray.

2013 Invision

"Het nieuws heeft ons allen zwaar geraakt"

Maar het gespreksonderwerp in Berlijn was het recente overlijden van Philip Seymour Hoffman (kleine foto). De gevierde acteur kwam enkele dagen geleden om het leven, vermoedelijk door een overdosis heroïne. Hoffman zou normaal gezien naar Berlijn gekomen zijn om er de film "God's pocket" te promoten.

Scenarist en juryvoorzitter James Schamus zei dat Hoffman in gedachten aanwezig zou zijn. "Dit nieuws heeft ons allen zwaar geraakt. Philip Seymour Hoffman zal hier zijn... en ik weet dat veel van zijn vrienden hier samen zullen komen om hem te herdenken. Het zijn plaatsen als Berlijn die een moment creëren om te gedenken, te rouwen en te vieren", aldus Schamus.

Tijdens de Berlinale zal "Capote" vertoond worden, de film waarvoor Hoffman een Oscar won in 2006. Het filmfestival duurt nog tot 15 februari, dan weten we ook wie de prijzen wegkaapt.

AP2014