El Pais wijst separatisten op evolutie N-VA

De linkse Spaanse krant El Pais brengt donderdag een uitgebreid portret van de Vlaamse nationalisten van de N-VA. Volgens VRT-correspondent Steven Adolf in Madrid gaat het om een niet mis te verstane boodschap aan het adres van de Catalaanse separatisten.

In het twee pagina's lange artikel schrijft de krant onder meer dat “de Vlaamse nationalisten van de N-VA hun verdediging van onafhankelijkheid opzij gezet hebben om de handen vrij te hebben voor meer praktische gevechten.” De N-VA, zo stelt El Pais, "is geëvolueerd van een focus op onafhankelijkheid naar een meer economische benadering". Die pragmatischer houding van de partij, zo stelt El Pais, staat in schril contrast met de almaar verdere radicalisering van de Spaanse separatisten."

"De situatie van de N-VA in Vlaanderen wordt in Spanje met grote belangstelling gevolgd", stelt Adolf. "Er zijn namelijk veel parallellen met Catalonië dat eveneens streeft naar onafhankelijkheid."

De nationalistische beweging in Catalonië bestaat uit verschillende partijen. Zij willen later dit jaar een referendum houden met als inzet de onafhankelijkheid voor Catalonië. De bewegingen van de separatistische Catalaanse partijen worden in de rest van Spanje met argusogen gevolgd. Een eventuele afscheiding van de regio Catalonië zou namelijk voor de Spaanse staat, en als gevolg daarvan voor de rest van Spanje, grote gevolgen hebben."

De boodschap van El Pais is duidelijk, stelt Adolf. "Door de vergelijking te maken met de N-VA wil ze de Catalaanse separatisten erop wijzen dat het ook anders kan."